Sporthírek röviden
Vissza

Sporthírek röviden

TOVÁBJUTOTT A ZILAHI MRK

Sikerrel vette az első fordulót a Zilahi MRK férfi röplabdacsapata a Challenge Kupában, mindkét mérkőzésen szettvesztés nélkül nyert a montenegrói Bucsnoszt Podgorica ellenében. Míg egy héttel korábban idegenben 3:0 (16, 22, 18) arányban bizonyultak jobbnak a Meszes aljiak, a keddi visszavágón 3:0 (25:14, 25:14, 28:26)-ra nyert Nyikolaj Jeliazkov együttese. A szilágysági mérkőzés mindössze 69 percet tartott, ebből a szorosabb utolsó játszma mintegy félórát. A tizenhatoddöntőben a zilahiak ellenfele a Bukaresti Steaua lesz. Az utóbbi két évben a Challenge Kupában mindig már az első fordulóban kiestek a zilahiak, bosnyák és portugál csapatok búcsúztatták őket a küzdelemből.

U NTT DATA: A MÁSODIK SIKER

Második hazai mérkőzését is megnyerte a Kolozsvári U NTT Data női röplabdacsapata, a Lugosi MSC után kedden a Horia Demian Sportcsarnokban a Bukaresti Dinamónál bizonyult jobbnak az A1-osztály hétközi, 4. fordulójában.

A találkozón Luminiţa Trombiţaş tanítványai 3:0 (23, 14, 16) arányban diadalmaskodtak. A szoros első játszma után a másodikban kihasználták az ellenfél hibáit, majd a harmadik szettben 13–11 után végleg megléptek a fővárosaiktól.

További eredmény: • Bukaresti MSC–Lugosi MSC 3:0. A Galaci Belor ESK–Bákói Ştiinţa összecsapást szerdán rendezték, a Balázsfalvi Volei Alba MSC–Târgoviştei MSC találkozó időpontjáról később döntenek, a Temesvári Agroland szabadnapos volt. A kilenccsapatos bajnokságban vezet a 100%-os Balázsfalva, a kolozsváriak jelenleg az 5. helyen állnak, eddig 6 pontot gyűjtöttek.

U ALEXANDRION: HAZAI PÁLYÁN ZÁRNAK

A kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban csütörtökön 18 órai kezdettel az U Alexandrion kézilabdacsapata a Brăilai Dunăreát fogadja a Virágok Ligája 10. játéknapján. Ez az idei utolsó mérkőzés az Alin Bondar edzette lányoknak. Egy belépő ára 10 lej, az egyetemistáknak és nyugdíjasoknak féláras kedvezmény jár a megfelelő igazolás felmutatása esetén, a tanulóknak ellenőrző könyvvel ingyenes a belépés.

SAKKVILÁGBAJNOKI DÖNTŐ: ÚJABB REMI

Az első háromhoz hasonlóan a negyedik parti is döntetlennel zárult az egymillió dollár összdíjazású londoni sakkvilágbajnoki döntőben. A harmadik címvédéséért küzdő norvég Magnus Carlsen vezette kedden a világos bábukat, de nem tudott élni az ebből adódó előnyével Fabiano Caruana ellen. A norvég nagymester a 34. lépésben véget érő mérkőzés után kissé csalódottan nyilatkozott a vb-döntő honlapjának. Azt mondta, amerikai ellenfele nagyon felkészülten játszik sötéttel, így többet kell nyújtania a teljes pont megszerzéséhez.

A szerdai szünet után csütörtökön folytatódik a világbajnoki mérkőzéssorozat.

Ha 12 játszma után döntetlen az állás, rapid partik következnek. Caruana sikere esetén 46 év után lenne ismét amerikai győztes.

ARCHÍVUM MOZGÁSBAN. A KOLOZSVÁRI SPORTÉLET VIZUÁLIS EMLÉKEZETE

címmel nyílik kiállítás november 16-án, pénteken 18 órakor a Sapientia EMTE, Tordai út 4. szám alatti B-épületének I. emeletén. A tárlat ezt követően december 9-ig, naponta 10–20 óra között lesz látogatható.

BARÁTSÁGOS MECCS A DR. CONSTANTIN RĂDULESCU STADIONBAN

Korosztályos válogatott labdarúgó-találkozónak ad otthont a kolozsvári Dr. Constantin Rădulescu Stadion, az U21-esek barátságos mérkőzésén Románia Belgiumot fogadja csütörtökön 19 órakor. Egy belépő egységára 10 lej.

FUTNET (LÁBTENISZ)-VILÁGBAJNOKSÁG A BT ARÉNÁBAN

A kolozsvári új sportcsarnokban, a BT Arénában rendezik a futnet (lábtenisz)-világbajnokságot 21 ország részvételével, a benevezettek egyesben, párosban és hármasban indítanak csapatokat. A találkozókról élőben beszámol a Look Sport tévéadó 17 és 21 óra között. Vasárnap a döntő csatározások 15 órakor kezdődnek.

ROMANIAN OPEN SQUASH 2018

Huszonegy országból százötven világklasszis vesz részt a Romanian Open Squash 2018 elnevezésű hétvégi kolozsvári fallabda-rendezvényen. A díjak 7000 dollárra rúgnak, a győztesnek helyet biztosítanak a 2019-ben Chicagóban esedékes világbajnokságra. Ez a vetélkedő hatodik kiírása, s az egyetlen mobil üvegpályán rendezett fallabda verseny. Az esemény házigazdája a Iulius Mall hallja, rajt pénteken 12 órakor, zárás  vasárnap 17 órakor – a mérkőzések 22 óráig tartanak, szombaton és vasárnap 10-től kezdenek. A döntőket vasárnap 13 óra után rendezik. A profi sorozat neves képviselői közül Daniel Poleshchuk és Bernat Jaume, valamint a három legjobb egyiptomi squash játékos – Youssef Ibrahim, Tarek Shehata és Ahmed Hosny – is a kincses város vendége lesz. Az esemény élőben követhető a főrendező kolozsvári sportegyesület (ACS Pro Squash Cluj Napoca) videómegosztó csatornáján (https://www.youtube.com/prosquashromania), de szombaton és vasárnap a LookSport is közvetít 17 és 21 óra között.

FÉRFI KÉZILABDA ROMÁN KUPA KOLOZS MEGYEI SZEMSZÖGBŐL

Két Kolozs megyei gárda érdekelt a férfi kézilabda Román Kupa nyolcaddöntőjében. A továbbjutásról egy mérkőzés dönt, a találkozókat december 8-án játsszák.

A sorsolás értelmében a Kolozsvári Universitatea Sportklub a Vászlói/Vaslui-i MSC csapatához látogat, míg a Tordai Potaissa a Bukaresti MSC-t fogadja a George Bariţiu Sportteremben.

ATLÉTIKAI VERSENY JÓTÉKONYSÁGI CÉLLAL DÉSEN

Désen mindig is hagyománya volt a humanitárius jelleggel szervezett sportrendezvényeknek. A múlt napokban a Hills Runners Sportegyesület szervezésében rendeztek hasonló akciót. A harmadik alkalommal megszervezett Ultra Trail Run (UTR) Kolozsvár–Dés közötti 60 kilométeres futóverseny célja a Szamos menti város szegény sorsú családjainak megsegítése volt. Az Egy gyermek sem zokni nélkül elnevezésű jótékonysági kampány keretében lebonyolított atlétikai rendezvény következtében a dési kicsinyeknek egy zsák zoknit adományoztak a futam résztvevői. Az érdekesség az, hogy a több korosztályú vetélkedőn a dési versenyzők nemcsak az országút mentén, hanem hegyen-völgyön át változatos terepen szaladtak. A fontos az, mindegyikük egészségesen ért célba.

Idén Désen a sportbarátok még szerveztek hasonló versenyeket, méghozzá rákos megbetegedésű gyermekek számára. Nemsokára a Mikulás-futam köti le a helyi atléták figyelmét. (erkedi)

SZALAYÉK 2019-BEN OTT LESZNEK AZ UTOLSÓ DÉL-AMERIKAI DAKAR-RALIN

Szalay Balázs és navigátora, Bunkoczi László is elindul a valószínűleg utolsó dél-amerikai Dakar-ralin, amelyet 2019. január 6. és 17. között rendeznek meg Peruban. A tereprali-versenyző ezt nemrég jelentette be, azon a rendezvényen, amelyet az Opel Magyarország és az Opel Dakar Team 15 éves együttműködésének ünneplése alkalmából tartottak. Szalay Balázs felidézte: először 1996-ban kereste meg a céget azzal a céllal, hogy támogassa versenyzését, de az együttműködés csak 2004-től kezdődött meg közöttük. Kapcsolatukat végig kiegyensúlyozottnak nevezte, ahogy fogalmazott, még a 2008–2009-es nehéz éveket is átvészelték. Hozzátette: éppen 2004-től kíséri navigátorként Bunkoczi László, aki szerencsét hozott neki, hiszen 2018 kivételével mindig befutottak a Dakar céljába.

Bakai Gergely, az Opel Magyarország vezérigazgatója is megemlékezett az elmúlt közös másfél évtizedről, majd hozzátettem, hogy további közös terveik vannak Szalayékkal.

Németh Ottó csapatfőnök azt hangsúlyozta, hogy az Opel Dakar Team versenyzői 36 országban fordultak meg, miközben kivívták a nemzetközi versenytársak tiszteletét.

ÖTTUSA: TÖRÖK FERENC A HÍRESSÉGEK CSARNOKÁBAN

Török Ferencet beválasztották az öttusázó nemzetközi Hírességek Csarnokának tagjai közé Limasszolban. A 83 éves sportember 1964-ben, Tokióban egyéniben, majd négy évvel később, Mexikóvárosban csapatban lett olimpiai bajnok, emellett a japán fővárosban a válogatottal harmadikként végzett. Világbajnokságokon négy arany-, három ezüst- és három bronzérmet nyert. A sportági Hírességek Csarnokát 2016-ban alapították – emlékeztet beszámolójában a magyarországi szövetség honlapja. A nemzetközi szövetség (UIPM) ciprusi kongresszusán a szervezet hetvenéves fennállásáról is megemlékeztek.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Horvát fiaskó
Hősiesség
Rókáék

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ