Speciális nyugdíj önkormányzati tisztségviselőknek
Vissza

Speciális nyugdíj önkormányzati tisztségviselőknek

Jövő év elejétől az öregségi nyugdíj mellett speciális nyugdíjban részesülnének az újabb mandátumot nem vállaló polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök, illetve a megyei tanács volt alelnökei - erről szól az a törvénykezdeményezés, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több képviselője és szenátora nyújtott be a képviselőházhoz.

A kezdeményezés értelmében a speciális nyugdíjat az öregségi nyugdíj odaítélésének dátumától folyósítanák azoknak az elöljáróknak, akiknek lejárt a mandátumuk, és nem vállalnak újabb megbízatást. Ez a fajta pluszjuttatás halmozható más típusú állami vagy magánnyugdíjjal és egyéb jövedelemmel is. Az összeget úgy számolnák ki, hogy a mandátumok számát (legtöbb három mandátumot vesznek számításba) megszorozzák az országos bruttó minimálbér egynegyedével.

A javaslat szerint nem részesülhetnek a juttatásból azok a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök, alelnökök, akiket jogerősen elítéltek tisztségük gyakorlása közben elkövetett korrupciós bűncselekmények miatt. Azok az elöljárók, akik ellen bűnvádi eljárás van folyamatban, csak a jogerős ítélet kimondása után igényelhetik a speciális nyugdíjat.

A 21 PSD-s, PNL-s, PMP-s és RMDSZ-es törvényhozó által aláírt törvénykezdeményezés indoklása szerint számos helyi választott tisztségviselő csekély összegű öregségi nyugdíjat kap, így sok esetben méltánytalan különbségek vannak a volt tisztségviselők, illetve beosztottjaik nyugdíja között. Ezt a méltánytalanságot számolná fel a speciális nyugdíj - állítják.

A Nemzeti Liberális Párt alelnöke, Laurenţiu Leoreanu kedden közölte, alakulata nem támogatja a tervezetet, ugyanakkor felszólították a kezdeményezők között szereplő liberális törvényhozókat, vonják vissza aláírásukat az indítványról.

Cristian Seidler képviselő szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) sem fogja megszavazni a kezdeményezést, szerintük nem indokolt a pluszjárandóság bevezetése.

A tervezetet április 16-ig közvitára bocsátották.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Három év börtönre ítélték Michael ...
Átadták a Radnót és Nyárádtő közötti ...
Kelemen: RMDSZ-voksokkal sem ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ