Sorra zárnak be az iskolák a szülők és tanárok kérésére
Vissza

Sorra zárnak be az iskolák a szülők és tanárok kérésére

Sorra zárnak be az országban az iskolák a koronavírus-fertőzéstől tartó szülők kérésére hivatkozva. A jelenlegi szabályozás szerint elvileg csak akkor kellene áttérniük a távoktatásra, ha a közösségben megjelenik a fertőzés. Bukarestben több mint 100, Kolozs megyében 5 tanintézmény tért át online oktatásra. Kolozs megyében ugyanakkor a tanároknak több mint fele be van oltva, a toplistát a magyar iskolák vezetik, közülük is az Apáczai és a Brassai, mindkét iskolában a pedagógusok 93 százaléka igényelte a vakcinát. Kolozs megyében szerdán 554 fertőzött diákot és 207 tanügyi alkalmazottat tartottak nyilván.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) tájékoztatása szerint szerdán 15 733 új koronavírusos megbetegedést mutattak ki Romániában, Kolozs megyében közel 600-at. A megyében a fertőzöttségi mutató 8,46 ezrelék, Kolozsváron 10,78 ezrelék.

Szerdától több mint 300 iskola költöztette az internetre az oktatást országszerte. Ezek kevesebb, mint egynegyedét záratta be a megyei közegészségügyi hivatal (DSP) a közösségben megjelent fertőzés miatt, többségüknél a tanintézmény vezetése saját hatáskörben döntött a távoktatásra történő áttérésről, arra hivatkozva, hogy a szülők félnek az iskolába engedni a diákokat a fertőzésveszély miatt.

A kormány hiába próbálta az oltáskampányt azzal népszerűsíteni, hogy csak a beoltott diákoknak és tanároknak engedélyezte a jelenléti oktatás folytatását azokban az osztályokban, ahol felütötte fejét a fertőzés, az intézményvezetők számára egyszerűbb megoldás az egész iskola bezárása.

Bukarestben az iskolák egynegyede már bezárt. Jelenleg a főváros és környéke az ország legfertőzöttebb térsége: Bukarestben a lakosság 15,1, a fővárost övező Ilfov megyében pedig a lakosság 15,5 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést az utóbbi két hétben. Hétfőtől legalább kéthetes időtartamra Ilfov megye valamennyi iskolája online oktatásra tér át.

Kerekes Adelhaida: az iskola dönt, a tanfelügyelőség tudomásul veszi 

A jelenléti oktatást kockázatosnak tartó szülők azt kérték az illetékes tárcáktól, hogy 6 ezrelék fölött az iskolák testületileg álljanak át online oktatásra, függetlenül az oktatási intézményben felbukkanó fertőzéses esetek számától.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter hétfőn pontosított: az iskolák vezetőségén múlik a hogyan tovább. Kérdésünkkel, hogy az oktatási intézmény önrendelkezési jogának tiszteletben tartásáról van most szó, vagy csupán át akarja hárítani a kormány a felelősséget az iskolaigazgatókra, Kerekes Adelhaidához, Kolozs megyei tanfelügyelő-helyetteshez fordultunk.

- A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség (ISJ) eddig is az iskolák vezetőtanácsára bízta, mikor térnek át teljes mértékben az online oktatásra. A vezetőtanács döntött, a megyei tanfelügyelőség pedig tudomásul vette és jóváhagyta a döntéseket. A miniszter azért árnyalta, illetve értelmezte a határozatot, mert állítólag bizonyos megyei tanfelügyelőségek nem hagyták jóvá az iskolák kéréseit. Ilyesmi Kolozs megyében nem történt – hangsúlyozta.

- Az egészségügyi és tanügyminisztérium közös rendelete, amit utólag kiegészítettek, kimondja: 6 ezrelék fölött is mehetnek a gyerekek az iskolába. Ha egy osztályban egyetlen esetet jegyeznek, akkor az illető osztály online folytatja az oktatást. Amikor az online oktatást folytató osztályok aránya eléri az 50 százalékot, az iskolát bezárják, és mindenki online tanul. A szülők véleménye megoszlik: egy részük inkább nem engedi iskolába a gyerekeket az online oktatást választva. A Kolozs megyei tapasztalat az, hogy minden igazgató betartotta eddig a szabályzatot, ugyanakkor igyekeztek eleget tenni a szülők óhajának is – tette hozzá Kerekes.

A magyar iskolákban a legnagyobb az átoltottság aránya 

Kolozs megyében a legnagyobb arányban az Apáczai Csere János és a Brassai líceum tanárai vannak beoltva (93 százalék). Sorrendben a következő a tordai Jósika (91 százalék), a János Zsigmond Unitárius Kollégium (89 százalék), a Báthory (87 százalék), a szamosújvári Kemény János Elméleti Líceum (87 százalék), a Református Kollégium (84 százalék).

A román intézmények közül a Royal School of Transylvania vezet 89 százalékkal.  A listán nem szerepelnek az általános iskolák és az óvodák.

Kolozs megyében jelen pillanatban 91 olyan oktatási intézmény van, ahol minimum egy osztály máris áttért az online oktatásra; egyetlen iskola döntött úgy, hogy teljesen felfüggeszti a jelenléti oktatást (a dobokai általános iskola) és 4 intézményben fordult elő, hogy az osztályok több mint felében akadt fertőzött, amiért az egész iskolának át kellett térnie online oktatásra: két elemi (Montessori és Panda), egy posztliceális iskola, és egy Hajnal negyedi  óvoda, valamennyi Kolozsváron.

A Kolozs megyei összesítések szerint minden tizedik óvodás vagy iskolás máris kénytelen otthonról követni az órákat.

Közel 600 új fertőzést igazoltak Kolozs megyében

A legutóbbi tájékoztatás óta 15 733 új koronavírusos megbetegedést mutattak ki Romániában, közel 70 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán. Az új esetekkel 1 398 264-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, akik közül 1 199 267 személyt nyilvánítottak gyógyultnak eddig.

Szerdán országszerte 17 432 beteget kezeltek kórházban Covid-19-cel, 1676-an szorultak intenzív terápiás ellátásra. A kórházban kezelt páciensek között 486 kiskorú van, és közülük 35-öt ápolnak az intenzív osztályon. Keddről szerdára 382 koronavírussal diagnosztizált beteg halt meg, ezáltal a fertőzés miatti halálesetek száma Romániában 40 461-re emelkedett.  A megye Covid-kórházaiban 611 beteget kezeltek, 77 páciens feküdt intenzív terápián.

A szerdán jelentett elhunytak (190 férfi és 200 nő) közül egy a 20 és 29 év közötti korosztályhoz tartozott, négy áldozat 30 és 39 év közötti, tizenegy 40 és 49 év közötti, harmincegy 50 és 59 év közötti, kilencvenkilenc 60 és 69 év közötti, száznegyvenegy 70 és 79 év közötti volt, százháromnak az életkora meghaladta a 80 évet. A 24 éves Beszterce-Naszód megyei fiatal nem volt beoltva és nem szenvedett más betegségekben. A 390 halálos áldozat közül 358-nak volt valamilyen társbetegsége, 351 közülük nem volt beoltva. A beoltott elhunytak 52 és 93 év közöttiek voltak, egy kivételével mindannyian más betegségekben is szenvedtek.

További nyolc halálos áldozatról is érkezett jelentés, közülük hatan szeptemberben, ketten pedig október elején hunytak el.

Kolozs megyében szerdára 588 új fertőzést igazoltak. Kolozsváron10,78 ezrelék volt szerdán a két hétre összesített, ezer lakosra számolt fertőzöttségi arány. Hat ezrelék fölötti az incidencia Désen (6,35), Szamosújváron (10,90), Bánffyhunyadon (6,97), Egeresen (13,90), Kecseden (10,73), Apahidán (9,21), Kisbácsban (11,18), Kolozsborsán (10,02), Magyarkályánban (6,34), Vajdakamaráson (6,38), Magyarkapuson (14,12), Katonán (9,21), Kajántón (8,89), Csucsán (7,49), Kolozson (6,15), Kozárváron (7,89), Dobokán (14,03), Erdőfeleken (6,33), Szászfenesen (11,51), Magyargorbón (10,00), Gyekén (8,49), Gyaluban (9,62), Körösfőn (7,48), Alsógyékényesen (14,00), Zsukon (6,24), Reketón (8,30), Magyargyerőmonostoron (9,86), Magyarpeterden (10,83), Palackoson (9,57), Kalotaszentkirályon (9,82), Járavizén (12,93), Borsaújfaluban (9,18). A fertőzöttségi arány Csürülyén a legmagasabb, 15,85 ezrelék.

A GCS szerdai közlése szerint országszerte egyetlen szabad intenzív terápiás ágy sem áll jelenleg rendelkezésre Covid-19-betegek kezelésére, leszámítva azokat, amelyeket az alapbetegségük mellett koronavírussal is megfertőződött pácienseknek különítettek el különböző kórházakban. Koronavírussal fertőzött páciensek jelenleg 1676 intenzív terápiás ágyat foglalnak el. ­Összesen 158 tartalék intenzív terápiás ágy van még a Covid-19-ben szenvedő betegek számára, ebből pótolják a kórházak szükségleteit.

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A Környezetvédelmi Őrség megbírságolta ...
Kedvezményes repülőjegyek európai, ...
Hidrogénbuszt tesztelnek Kolozsváron is

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ