Sorina Pintea három napja az egészségügy élén
Mentalitásváltást és regionális kórházakat akar a miniszter
Mentalitásváltást és regionális kórházakat akar a miniszter
Vissza

Sorina Pintea három napja az egészségügy élén

Eltúlozták a projekteket, ezért késik a kolozsvári, krajovai és jászvásári regionális sürgősségi kórházak megépítése, de ezek megvalósítása számára proiritást jelentent – nyilatkozta csütörtök esti kolozsvári sajtóértekezletén Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

Egészségügyi politikák az onkológiában című konferencia alkalmával tartózkodott Kolozsváron a miniszterasszony, akit még három nappal ezelőtti miniszteri kinevezését megelőzően hívták meg a rendezvényre, a Nagybányai Megyei Kórház igazgatói minőségében. Ekkor beszélt arról, hogy a regionális sürgősségi kórházak megépítésének késése azzal magyarázható: a valós szükségletekhez képest irreális megvalósíthatósági tanulmányok születtek. Hozzátette azért, hogy pl. Kolozsváron telekgond is késlelteti (évek óta – szerk. megj.) a terv megvalósulását – mint ismeretes, a majdani kórház számára hosszas tanakodás után kijelölt, Szászfenes és Kolozsvár közötti terület a belügyminisztérium tulajdona. A miniszterasszony ezzel együtt azt állítja, a három kórház prioritást jelent a számára, hiszen az utolsó száz méteren haladunk, megvan már a Regionális Operatív Program keretén belül a pénzügyi támogatás, „most az a dolgunk, hogy elkészítsük és benyújtsuk a megvalósíthatósági tanulmányokat”. Sorina Pintea szerint „nekünk kell létrehoznunk ezeket a kórházakat, tálcán kínáljuk a tanácsadóknak, hogy szükségleteinket megközelítő formatervezést készítsenek” – mondta a miniszter azt állítva, a kolozsvári sürgősségi kórház építése még az ő mandátuma alatt el fog kezdődni, és reményei szerint még mandátuma alatt meg is valósul.

Mandátuma három napja alatt – és kórházigazgatói minőségében az egészségügyi rendszerre vonatkozó előzetes megfigyelései alapján – a miniszterasszony arra a következtetésre jutott, hogy a mentalitással is gond van, már a minisztériumban is, és ezt szeretné megváltoztatni. A minisztérium szerkezete rugalmatlan, alapjaitól kell megújítani, ez lévén az egészségügy egyik legsúlyosabb problémája – pontosított Kolozsváron. Ez a struktúra nem felel meg a páciensek, a lakosság szükségleteinek – ítélte meg Sorina Pintea. Az onkológiai ellátásról általános nyilatkozatot tett, “bőkezűnek” minősítve azt, ám elismerve, hogy mégsem fedezi a páciensek szükségleteit.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A kárpátaljai magyar képviselőjelöltek ...
Dăncilă nem bízik Kövesiben
Az első ember 50 éve lépett a Holdra

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ