Sokba kerülhetett Dragneáéknak a Trump-kézfogás
Vissza

Sokba kerülhetett Dragneáéknak a Trump-kézfogás

Százezer és egymillió dollár közötti összegekért lehet jegyet váltani azokra az eseményekre, amelyeken Liviu Dragnea és Sorin Grindeanu részt vesz ezekben a napokban Amerikában. A két politikus tehát nem hivatalos úton, hanem dollárszázezrek ellenében kerülhetett Donald Trump közelébe. A belépő árát és az út költségeit minden bizonnyal a szociáldemokraták zsebe bánja, és nem a képviselőház fedezi, ahogy azt korábban Dragnea tervezte.

Nem közpénzből fedezik, hanem a Szociáldemokrata Párt (PSD) fizeti Liviu Dragnea képviselőházi elnök amerikai útját és részvételét Donald Trump amerikai elnök beiktatásán. Az már korábban kiderült: Dragnea és Sorin Grindeanu kormányfő magánemberként vesz részt Donald Trump beiktatási ünnepségén, a szokásjog szerint ugyanis egyetlen ország küldöttsége, kormány- vagy államfője sem kap hivatalos meghívót, országaik képviseletére a Washingtonban akkreditált nagyköveteket hívták meg, Romániát George Maior nagykövet képviseli.

Dragneáék Elliot Broidy, amerikai üzletember, Trump kampányának egyik támogatója, a beiktatásra létrejött bizottság pénzügyi alelnöke meghívására utazhattak Washingtonba.

Dragnea azt állította: a meghívója csak azért nem "hivatalos", mert még nem lépett hivatalba az új kormányzat, amerikai látogatása hivatalos jellegét sugallva pedig hozzátette, hogy útja költségeit várhatóan a képviselőház fedezi.  A Romania Liberă szerint azonban a parlamenti titkárság végül mégsem vállalta, hogy megtéríti a házelnöknek a repülőjegy, a szálloda és "jelképes ajándékok" árát. A lapnak Mircea Drăgici, a PSD pénztárosa elárulta, hogy Dragnea amerikai látogatásának költségeit a párt fedezi, mivel Dragnea és Grindeanu a "választásokon győztes párt" elnökeként és kormányfőjeként kapott meghívót.

Dragnea csütörtök este több fotót mellékelve arról számolt be Facebook-oldalán, hogy "egy szűk körű vacsorán" neki és Grindeanunak is alkalma volt Trumppal találkozni, akitől a román-amerikai stratégiai partnerség újabb szintre emelését kérte. A megválasztott elnök erre - a beszámoló szerint - azt válaszolta: "Azon leszünk! Románia fontos számunkra".

A PSD elnökének amerikai útja nem épp díszmenet: az ottani lapok meglehetősen nagy terjedelemben számolnak be a romániai tüntetésekről, a közkegyelmi törvénytervezet és a Btk. tervezett módosítása kiváltotta közfelháborodásról.

Liviu Dragnea a héten az amerikai képviselőház külügyi, illetve bizottságának elnökeivel is találkozott és megbeszélést folytatott Michael Flynn-nel, a megválasztott amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter, ...
Stanley Kubrick elveszett forgatókönyve ...
Mátyás, Széchenyi, Emese és Imre a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ