Sokan rászorulóknak segítenek karácsony közeledtével
Nemcsak cipősdobozba csempészett angyalfiák találnak gazdára
Nemcsak cipősdobozba csempészett angyalfiák találnak gazdára
Vissza

Sokan rászorulóknak segítenek karácsony közeledtével

Tartós élelmiszert, édességet, tisztító- és tisztálkodószereket tartalmazó csomagokat osztanak szét az egyházak és különféle civil szervezetek az adventi időszakban a rászorulóknak. Ilyenkor mindenkinek jól esik a gondoskodás bármilyen apró jele, mégha az csak egy tábla csokoládéban vagy gyümölcsben merül is ki. Az ünnepre készülődéssel párhuzamosan, a zord időjárásra való tekintettel beindult a melegétel-osztás is a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség és a Gondviselés Segélyszervezet szervezésében, és nemsokára kiaggatják a János Zsigmond Unitárius Kollégium közelében a Szabad fogasokat is, amelyek a hideg idő miatti esetleges kellemetlenségeket hivatottak megelőzni. A kolozsvári magyar iskolákban adománygyűjtés zajlik, a belvárosi unitárius egyházközség adománygyűjtése keretében pedig naponta 9 és délután 4 óra között várják a jótékonykodókat az egyházközség Brassai utcai székhelyén.

Folytatják a rászorulók étkeztetését az unitáriusok

A Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség és a Gondviselés Segélyszervezet által közösen szervezett jótékonysági akció tegnap is folytatódott: a két szervezet összefogásának és a támogatóknak köszönhetően negyvennél több rászoruló részesült meleg ebédben. Lévén, hogy a korábbi hetekben is szerveztek ételosztást, a rászorulók hosszú sorban álltak 13 órakor a Brassai utcai épület előtt. 

Kijövetelkor az 51 éves Csaba lapunknak elmondta: a barátoktól, ismerősöktől tudta meg, hogy ételben részesülhet. – Jól esik a meleg ebéd, ilyenkor az ember érzi kicsit, hogy él. A rendőrség mellett lakom, onnan jöttem erre, s legközelebb is benézek, ha épp erre járok – mondta a férfi.

Silai Ernő is hálával nyilatkozott a lehetőségről. – Besztercei származású vagyok, de Kolozsvárra nősültem. Voltam még itt ebédelni, a tavaly is ide jártam, de a Monostoron lakom. Nagyon jól jön ez a meleg ebéd, és jól érzem magam, amikor ide jövök, mert mindenki annyira emberséges velem. A főnököknek nem számít, hogy szegények vagyunk, így is tisztelnek bennünket. Epilepsziás vagyok, de valamikor én is dolgoztam, aztán elváltam a feleségemtől, s nehéz sorsra jutottam. Legközelebb is jövök, mert jól esik a meleg étel – fogalmazott a nehéz helyzetben levő férfi. 

Vargyas Attilától, a Gondviselés Segélyszervezet vezetőjétől megtudtuk: hétvégén szervezik a Magyar Unitárius Egyház égisze alatt működő karitatív szervezet és az Erdély Mentőcsoport hagyományos karácsonyi segélyakcióját, amely során rászorulók otthonait keresik fel, s élelmiszerrel, édességgel lepik meg őket. Az Aranyosszéken zajló ételosztás a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium, a Kolozsvári Unitárius Óvoda és Bölcsőde, a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség, illetve az imént említett két másik civil szervezet közös gyűjtésének köszönhetően valósul meg.

Mindenkinek jut ajándék

Élelmiszercsomagokat osztanak szét az egyházak 

A Kolozsvár-belvárosi Unitárius Egyházközség tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodó szereket, illetve pénzadományt gyűjt, amelyet majd a lelkészek kolozsvári és aranyosszéki rászoruló családoknak osztanak ki – tudtuk meg Rácz Norbert belvárosi unitárius lelkipásztortól. Az adománygyűjtés két hete kezdődött, és hétköznap reggel 9 és délután 4 óra között lehet jelentkezni az egyházközség Brassai utca 6. szám alatti székhelyén.

Hamarosan újrakezdik a Szabadfogas-akciót is, amelynek keretében bárki felakaszthatja elfogadható állapotban levő kabátját, ruhaneműjét az unitárius kollégium környékén kiakasztott üres fogasokra. 

Fábián Mária, a Szent Mihály-plébánia római katolikus nőszövetségének elnöke elmondta: a plébániához tartozó közel húsz szegény sorsú családnak tartós élelmiszercsomagokat ajándékoznak, a Báthory-líceum előkészítő és egy-négy osztályos tanulói pedig cipősdoboznyi édességet kapnak. Ezen kívül tartós élelmiszert, édességet juttatnak a Szent Kamill otthon-lakóinak. 

Bibza Gábor református esperes arról számolt be, hogy 50 élelmiszercsomagot osztottak ki hajléktalanoknak, a kolozsvári egyházmegyén belül pedig 2100, könyvet, édességet, játékot tartalmazó csomagot osztanak ki várhatóan a jövő héten rászoruló gyerekeknek, az egyházmegye gyülekezeteinek és magáncégek támogatásának köszönhetően. A csomagkészítés, adománygyűjtés már lezárult ebben az esetben. Megtudtuk: a kolozsvári egyházközségek általában élelmiszercsomaggal támogatják karácsony előtt szegényebb sorsú híveiket. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trump: nem szabad megengedni, hogy a ...
IMAS - Erősödnek a kis pártok, ...
Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ