Sok szeretettel és türelemmel a báb életre kel
Marionettképzés a kolozsvári Puck Bábszínházban
Marionettképzés a kolozsvári Puck Bábszínházban
Vissza

Sok szeretettel és türelemmel a báb életre kel

Marionett műhelymunkával zárja évadát a Kolozsvári Puck Bábszínház: Adela Moldovan irányításával két hét alatt sajátították el a technika alapjait a bábszínészek, majd közösen különböző mozdulatsorokat dolgoztak ki. A bábszínészek szerint a workshop rendkívül hasznos és izgalmas, precíz és ritmusos mozdulatok, figurák elsajátításában segíti őket. Marionettbábokat eddig nem használtak a Puck Bábszínház produkcióiban, ám a színészek remélik, ez is helyet kap majd a társulat műsorában, és lesznek ilyen előadásaik is. A július 1. és 14. között zajló műhelymunka eredményét első körben augusztusban, a Kolozsvári Magyar Napok során tekintheti meg a közönség, ekkor néhány színész ad elő különböző etűdöket, majd szeptemberben a műhelymunkán részt vevő összes színész közösen lép színpadra szintén etűdökkel, tudtuk meg a bábszínház magyar társulatának vezetőjétől, Sarvadi Paultól.

 

Amikor a bábszínházba látogattunk, épp a kúszást gyakorolták a színészek: libasorban másztak végig a földön a bábok, viszont egyesek már továbbgondolták az oktató által dirigált mozdulatsort, különböző elemekkel díszítették azt. Ám nem mindenkinek ment még minden apró mozdulat.
– Ha valamit meg akarsz tanulni, az ábécével kezded, így a workshopot mi is a bábok felmadzagolásával, megszegelésével kezdtük. A színészeknek meg kell ismerniük a bábot, rá kell érezzenek annak súlyára, egyensúlyára, ritmusára. Ezek az alapok – mondta el a munkafolyamat kezdetéről Adela Moldovan, aki 1975 óta foglalkozik marionettekkel. A művésznő karrierjét az Aradi Marionettszínház társulat tagjaként kezdte, ám azóta számos külföldi koprodukcióban vett részt, turnézott, romániai és magyarországi előadást rendezett, vagy workshopokat tartott neves bábszínészeknek és rendezőknek.
A műhelymunkát reggel tízkor kezdték, mi sem természetesebb tehát, hogy a marionettek reggeli tornán vettek részt. Ezt követően átismételték a színészek az eddig tanult figurákat, majd új mozdulatokat sajátítottak el, zenét válogattak, hogy különböző ritmusokban dolgozzanak – mesélt a közös tanulásról Balogh Dorottya, a társulat tagja.
Az alapmozdulatok elsajátítása után zenés koreográfiát dolgoztak ki közösen, ezeket a mutatványokat, táncmozdulatokat és közös elemeket gyakorolták még a színészek amikor mi meglátogattuk őket. Egyes mozdulatok még sután sikerültek, mások már egyszerre, ritmusban mentek, viszont a színészek lelkesedéséből ítélve az előadásokig minden mozdulat, lépés precíz és pontos lesz.
– Nagyon szeretek bábozni, de ennyire még egy bábfajtát se szerettem, mint a marionettet. Ez számomra a legérdekesebb, ez áll legközelebb az emberhez, és ez tudja a legtöbb érzelmet kifejezni – mondta el László
Réka, a társulat tagja, aki számára nem volt teljesen ismeretlen a marionett, a Pinokkió című előadás egyik rövid jelenetében használt már hasonló bábot, járnia kellett vele.
Adela irányította a műhelymunkát, de egy-egy mozdulat elsajátítása után ezeket más mozdulatokkal próbálták társítani a művészek, vagy kísérleteztek, milyen mozdulatokat tudnak még elővarázsolni azonos, hasonló technikával.

– Úgy gondolom, remekül felépített volt a workshop, mindenki fel tudott zárkózni. Azt hittem, nehezebb lesz a marionetteket mozgatni, ám csak rá kell érezni, illetve pontosan kell tudni, mi hova van kötve. Úgy vélem, rendkívül hasznos volt ez a foglalkozás, főleg kezdőknek, hisz nagyon sok mindenre tanít, mint ritmus, pontosság – mondta még el Balogh Dorottya.
Hasonló véleményen volt László Réka is, aki szerint az alapok elsajátítása könnyű volt, viszont hosszú munkafolyamat vár a társulatra, míg a finom mozdulatokat pontosan tudják végrehajtani, szépen tudják mozgatni a bábokat, betartva egy adott koreográfiát.
– A bábos és báb között kialakul egy energiacsatorna, egy idő után a bábot nem rángatjuk, hanem életre kel. Ha sok türelemmel és szeretettel közelítünk a bábhoz, sok gyakorlás után kap a színész visszajelzést: meglep a báb új gesztusokkal, mozgásokkal, olyanokkal, amikre nem is gondoltunk – árulta el Adela Moldovan.


Mutatványokat, mozdulatsorokat is gyakoroltak. Fotó: ROHONYI D. IVÁN

A marionett eddig nem volt ugyan jelen a Puck előadásaiban, de Sarvadi Paul mindenképpen szeretné, ha ez is a színház részévé válna. „A következő lépés talán az is lehet, hogy felkérjük Adelát, rendezzen nálunk egy marionettelőadást” – közölte. Mint kiderült, a színészek is örömmel fogadnák ezeket a produkciókat.
– Ilyen előadás mindenképp kellene, már csak azért is, mert ez egy olyan forma, amit itt a bábszínházban nem igazán használunk, vagy nem használtunk régóta. A nézők miatt is nagyon jó lenne, és szakmailag is jó ezzel a technikával is foglalkozni – emelte ki László Réka.
Adela Moldovan szerint a marionett szépsége, hogy elbűvöli a nézőt, lehet humoros, ha a színész azt akarja, de szomorú is. „A gyerekek is imádják, hisz látják a báb egész alakját, látják ahogy szaladgál, táncol, mindenfélét csinál” – árulta el a marionettek varázsának titkát a műhelyvezető.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csíkszeredai Régizene Fesztivál ...
Tüntetéssel fogadták Tăriceanut ...
Kortárs interetnikus művészeti tábor ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ