Sógor Csaba: politikai alapon büntették a magyar kormányt
Vissza

Sógor Csaba: politikai alapon büntették a magyar kormányt

A Sargentini-jelentés elfogadása politikai döntés volt, politikai büntetés a magyar kormánynak – nyilatkozta lapunknak Sógor Csaba a szerdai szavazást követően, az RMDSZ európai parlamenti képviselője is felszólalt a keddi vita során.

– Amint a vita során elmondtam, ha ez nem politikai alapú támadás lett volna Magyarország ellen, akkor azonos szempontok és mérce alapján kellene megvizsgálni az alapértékeknek, a kisebbségek jogainak érvényesülését a többi tagállamban is – emelte ki a politikus. – Meg kellene vizsgálnunk a kisebbségek jogainak érvényesülését Franciaországban, a választási rendszer aránytalanságait az Egyesült Királyságban, a vallásszabadság érvényesülésének mértéket Görögországban, a véleménynyilvánítás szabadságának érvényre jutását Spanyolországban vagy az igazságszolgáltatás – politikától és a titkosszolgálatoktól való – függetlenségét Romániában – folytatta.

Hozzátette: a vitában csak a „komolyabb érveit mondta el”, de ha egyebek mellett azt is felrója a Sargentini-jelentés, hogy „Magyarországon a nyugdíjak túl alacsonyak a kormány hozzá nem értése miatt, akkor Romániát és Bulgáriát már fel kellett volna négyelni.” Hasonlóképpen, az európai roma stratégia érvényesülését is kifogásolják, miközben mindkét említett országban sokkal rosszabb a helyzet, mint Magyarországon – részletezte Sógor Csaba. – Szomorú a történetben az, hogy a román delegáció néppárti tagjai is letették voksukat a jelentés mellett – tette hozzá. – Az RMDSZ képviselői nem szavazták meg a jelentést – hangsúlyozta.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a jogi szolgálat az elnökségnek azt ajánlotta, a tartózkodások ne számítsanak leadott szavazatnak. – Kiszámoltuk, hogy ezekkel együtt nem jött volna ki a jelentés elfogadásához szükséges kétharmad, márpedig a tartózkodás is egyfajta véleménynyilvánítás – tette hozzá.

– Egyelőre konkrét következménye nincs a parlament döntésének; a következő lépésben az Európai Tanácsnak kell döntenie a kérdésben. A testületnek négyötöde kell hasonlóképpen szavazzon, s az esetben kerül Magyarország abba a helyzetbe, amelyben most Lengyelország van – magyarázta az EP-képviselő. Elmondta azt is, a néppárti frakcióülésen Manfred Weber frakcióvezető azt emelte ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek a Közép-európai Egyetemet (CEU) és a civil szervezeteket illető törvények ügyében kellett volna engedményeket tennie. A kormányfő – mondta Sógor Csaba – megválaszolt a néppárti kollegáknak, megállapítva, hogy az utóbbi két kérdésben a magyar parlament kétharmados többsége döntött.  Manfred Weber már korábban kijelentette, hogy meg fogja szavazni a Sargentini-jelentést. Mindamellett, „sok néppárti politikus nem szavazta meg a jelentést, mivel megállapították, hogy az egy politikai fércmunka, s a vádak alaptalanok, nevetségesek” – hangsúlyozta Sógor Csaba.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csíksomlyói búcsú: zarándokok nélkül, a ...
Trump: nem szabad megengedni, hogy a ...
IMAS - Erősödnek a kis pártok, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ