Sírás lesz a vége!
Vissza

Sírás lesz a vége!

Nagy családban nőttem fel, hárman vagyunk testvérek és ahogy nagy családokra, a jó testvéri viszonyra jellemző, a két öcsém és én is sokat veszekedtünk, szüleink szólását használva: bakalódtunk. A veszekedésnek gyakran kisebb „verekedés” volt a legegyszerűbb, legésszerűbbnek tűnő megoldása, és anyukám figyelmeztetése ellenére tényleg gyakran sírás lett a vége mindennek.

A marakodás köztünk általában a játék miatt tört ki: melyikünk mivel, kivel és mikor játszik, ki meddig ülhet egy játék mellett, vagy a számítógép előtt. Édesanyám, amikor elunta már a kiabálást, árulkodást, bakalódást, egyszerűen megszüntette a probléma forrását: elvette a játékot, eltiltott attól.

Amerikában is játék miatt veszett össze egy testvérpár a hétvégén, viszont abban a veszekedésben a 9 éves kisfiú hátulról fejbe lőtte 13 éves nővérét, mivel az nem adta oda a videójáték-kontrollert az öccsének. A két gyermek anyja, a hírek szerint, a másik szobában a többi gyermekének adott éppen ebédet.

Az üggyel foglalkozó Cantrell seriff a sajtónak azt nyilatkozta: megrázó esemény, hasonlóval még nem találkoztak. Amikor a gyilkosság okáról kérdezték, a nyomozó azt mondta: „gondolom, a tévében vagy videójátékokban látta ezt a fiú”.

Ez már legalább a második eset az évben – második, amiről a nemzetközi sajtó is tudósít, vagy amiről én tudok – hogy Amerikában fiatalkorú öl meg szándékosan más fiatalkorút kézi fegyverrel. A nagy vihart kavaró floridai iskolai lövöldözésben 17 fiatal vesztette életét. Ez a 13 éves lány a tizennyolcadik. A tizennyolcadik olyan gyerek, aki az amerikai fegyvertartási törvények miatt halt meg ebben az évben.

A floridai iskolai lövöldözést követően Donald Trump azzal érvelt, hogy a videójátékok miatt válnak agresszívvé a fiatalok – amelyet Cantrell seriff is ez ügyben félig-meddig megerősít – így az amerikai elnök nagyban kampányol a videójátékok, mint az iskolai erőszak fő oka ellen. Ilyen érvelés mentén, azok, akik esténként otthon a szomszédokkal kártyáznak, mind szerencsejáték-függők, betegek. A felvetést mentén feltételezhető, hogy a kártyázó szülők veszélyt jelentenek a háztartásban élő gyermekekre. Ennek az érvelésnek semmi értelme...

Hasonlóan értelmetlen ötletekkel szüntetné be az amerikai kormány az iskolai lövöldözéseket, növelné a gyerekek biztonságát: felfegyverezné az iskolai személyzetet és megtanítaná őket ezek használatára. Szóval, ha egy fiatalkorú, a saját vagy szüleitől „kölcsönkért” fegyverrel társaira támadna, a tanár lője le őt – ez a kormány válasza. Egy másik zseniális javaslata a kormánynak az, hogy felkérjenek veteránokat és nyugdíjba vonult rendőröket, hogy menjenek el tanítani. Lehet, hogy lőni tudnak, de hogy tanítani? Kétlem.

Ez a hozzáállás, viselkedés és példastatuálás nem oldja meg a problémát. Az ilyen kirakatmegoldások helyett végre el kéne gondolkodni a helyzet valódi orvoslásán.

Hány gyerek kell még meghaljon, vagy megsérüljön testileg-szellemileg, hány család kell még tönkremenjen ahhoz, hogy érdembeli vita alakuljon ki az amerikai társadalomban és főleg a vezetőségben a fegyvertartásról? Hányszor kell még rettegve iskolába menjenek a diákok, míg valaki megálljt parancsol az amerikai fegyverbiznisznek és az ezt övező lobbinak? Kinek az üzleti, politikai érdeke fontosabb az amerikai gyerekek életénél és biztonságánál? Mikor ébred már rá a társadalom, hogy a még több fegyver nem hozza meg a kívánt biztonságot? És egyáltalán miért kell gyerekek mellett fegyvereket tartani, főleg úgy, hogy azokhoz a fiatalkorúak hozzáférhetnek?

Javaslom, hogy ujjal mutogatás, hülyeségből kovácsolt érvek felsorakoztatása helyett édesanyám megoldását használják: vegyék el az amerikai társadalom „játékszereit”, mert néha ez a legésszerűbb megoldás és nem a szigorítás, újabb szabályok bevezetése.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Pokolra szállás
  Pokolra szállás
 • Elment a New York-i emberünk
  Elment a New York-i emberünk
 • Halál élőben
  Halál élőben
 • A város bombái
  A város bombái
 • Lángoló katedrálisok kora
  Lángoló katedrálisok kora
 • Intő jel?
  Intő jel?
 • Bevágott budiajtó
  Bevágott budiajtó
 • Szegény betegek, gazdag egészségesek
  Szegény betegek, gazdag egészségesek
 • Kampánytrollkodás
  Kampánytrollkodás

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ