Sikertörténet irodaasztaltól könyvtárral rendelkező székhelyig
Kettős jubileumot ünnepelt a közgazdász társaság
Kettős jubileumot ünnepelt a közgazdász társaság
Vissza

Sikertörténet irodaasztaltól könyvtárral rendelkező székhelyig

Székhelye, valamint az általa kiadott tudományos folyóirat, a Közgazdász Fórum ugyancsak 20 éves fennállását ünnepelte szombaton a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT). A jubileumi, családias hangulatú rendezvényen igazi sikertörténet emlékei elevenedtek fel, amely során az egykori íróasztal jól felszerelt könyvtárral és különféle rendezvényeknek helyt adó manzárddal is rendelkező székhellyé nőtté ki magát, miközben az egykori RMKT-hírlevelek elismert, immár angol nyelven is közlő szakmai folyóirattá cseperedtek. Az ünnepségen nem csak a múltról értekeztek, hanem a jövőről is, hiszen 20 év nem olyan sok egy szervezet életében. Ügyelni kell tehát arra, hogy a székház a jövőben is megteljen pezsgő szakmai élettel, közben pedig nem szabad megfeledkezni azokról az idősebb tagokról, erdélyi magyar közgazdászokról sem, akik hatalmas tudástárukkal és tapasztalatukkal tudnak hozzájárulni a fiatalok szakmai fejlődéséhez.

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) Kövespad/Aurel Suciu utcai székhelyén megtartott jubileumi rendezvényt a társaság elnöke, Csatlós Pál nyitotta meg. Rövid köszöntőjében kifejtette: a székház és a folyóirat eszköz a társaság számára céljai eléréséhez, az évfordulós ünnepség pedig jó alkalom elgondolkozni azon, milyen eredményeket ért eddig el ezen eszközök segítségével, melyek azok a feladatok, amelyek még hátravannak.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere gratulált az elért eredményekhez. Köszöntőjében azokra az időkre emlékezett vissza, amikor maga is még egyetemistaként látogatta az épületet. Azt kívánta a házigazdáknak, hogy megmaradjon az a lendület, amellyel az elmúlt 20 évben a folyóirat, a társaság útját egyengették.

Telegdi Andrea, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának gazdasági attaséja úgy vélte, az RMKT tevékenysége nemzetpolitikai szempontból is fontos, mivel folyamatosan hozzájárul az erdélyi magyar gazdasági tér fejlődéséhez, az erős pénzügyi kultúra kialakításához, kiadványai által pedig a magyar gazdasági szaknyelv terjedéséhez. Emlékeztetett a konzulátus és az RMKT közös együttműködésére, a nagy sikernek örvendő Pénzmágnes – kulcs a gyarapodáshoz pénzügyi-gazdasági vetélkedőre, amely már Kárpát-medencei szintűvé nőtte ki magát, és a fiatal generációk pénzügyi nevelését célozza. „Elengedhetetlen, hogy a közös gondolkodáshoz magyar közösség érdekében rendelkezésre álljanak olyan terek, mint az RMKT székháza is” – fejtette ki. Felelevenítette, hogy a székház megvételében, felújításában magyar állami források is a társaság segítségére voltak, ma pedig még szélesebb körű és még hatékonyabb programok állnak a határon túli közösségek céljainak szolgálatában.

Dr. Kerekes Kinga, a Közgazdász Fórum főszerkesztője ismertette a folyóirat történetét, amely annak idején az RMKT hírleveleként indult, Somai József kezdeményezésére. Aztán az RMKT tevékenységi beszámolói kiegészültek szakmai anyagokkal, és a lap intézményesült: felvette a Közgazdász Fórum nevet, és hamarosan be is jegyezték a szakfolyóiratok sorába. A tudományosság iránti igény jegyében 2004-ben egyetemi tanárokkal bővítették a szerkesztőbizottságot, 2006-ban pedig intézményes kapcsolat létesült a Fórum és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdasági és Gazdálkodástudományi Karának Magyar Intézete között. Ugyanabban az évben a Nemzeti Tudományos Tanács a Közgazdász Fórumot tudományos folyóiratnak minősítette, majd 2009-ben először jelent meg angol lapszáma. 2010-ben bekerült két nemzetközileg elismert tudományos adatbázisba; jelenleg évi négy száma jelenik meg, kettő magyarul, kettő pedig angolul, melyek elektronikus változatban is elérhetők. A folyóirat célja továbbra is az, hogy az erdélyi magyar közgazdász társadalom vállalkozói része, valamint a gazdasági kérdések iránt érdeklődők szakmai-tudományos kiadványa legyen, publikációs lehetőséget nyújtva a fiatal közgazdászoknak, kutatóknak. Idén a 134. számmal indul a kiadvány 21. évfolyama, amely nem kis eredmény, hiszen minden csoda három napig tart, mostanában pedig még annyit sem – összegzett dr. Kerekes Kinga főszerkesztő, egyetemi tanár.

Somai József Wekerle-életműdíjas közgazdász, az RMKT tiszteletbeli elnöke arra emlékezett vissza, hogy 20 évvel ezelőtt milyen is volt a székház akkori udvara, hogy a rendezvények helyszínéül szolgáló mai manzárdba annak létrán jártak fel. De a lenti részt sikerült pontra tenni és elkezdődhetett a munka a saját székházban, ami nagyon szép eredménynek számít, hiszen 8 évig csak egy irodaasztal vagy éppen a Főtéren „kölcsönbe” kapott szobácska jelentette a „székhelyet”, amelyben semmi nem volt az RMKT tulajdona. Vincze Mária professzor is az első könyvtárat egy kölcsönvett szekrényben „indította”. Ebből nőtte ki magát az új székhelyen a mai, többezer kötetet számláló könyvtár, s lett a Kövespad utcai épület a közgazdász társadalom fő székhelye. Kiemelte mindebben az önkéntes munka szerepét, és felsorolta a támogatókat is, majd az elmúlt 20 év tevékenységeinek sokaságára, sokoldalúságára mutatott rá. Végül köszönetet mondott mindazoknak, akik szívből szervezik a közgazdász-társadalmat, amely két év múlva újabb kerek évfordulót ünnepel: a szervezet fennállásának 30. évfordulóját.

A folytatásban Csatlós Pál RMKT-elnök tartott előadást RMKT a 4. ipari forradalom idején címmel. Az internet, a világháló szerepére, a világban az utóbbi két évtizedben történt változásokra a kenyai világbajnok gerelyhajító, a technikát edző nélkül, a youtube-ról elsajítító Julius Yego példája révén mutatott rá, majd feltette a kérdést: mennyire tudnak alkalmazkodni a szervezetek a megváltozott világ, a 4. ipari forradalom kihívásaihoz? Ebben kérte az RMKT elnökeként a jelenlévők segítségét, hogy az RMKT megvalósíthassa jövőképét, küldetését, hiszen a hosszú távú siker titka egy olyan szervezet, amelyhez mindenki tiszta szívéből, jókedvvel hozzátesz valamit.

Szécsi Kálmán korábbi RMKT-elnök arra emlékeztetett, hogy 20 év egy szervezet életében még nem sok idő: a 28 éves RMKT lényegében most vált felnőtté, és elég életerős ahhoz, hogy e jubileum alkalmával meghatározza új céljait. Kiemelte a könyvtár fontos szerepét, hiszen olyan kiadványokkal is rendelkezik, amelyet máshol nem lehet megtalálni. Hangsúlyozta: az utóbbi években nagyot nőtt a Közgazdász Fórum színvonala, cikkeinek szakmaisága. Úgy vélte, folyamatosan törekedni kell arra, hogy a székház megteljen szakmai élettel. Népszerűsíteni kell a könyvtárat, a diákokat „el kell hozni” a székházba, további szakmai rendezvényeket kell kezdeményezni, és olyan programokat, projekteket támogatni, amelyek az RMKT hírnevét is öregbítik – tanácsolta.

A folytatásban a Közgazdász Fórumban közölt cikke révén a fiatal szerzők díját elnyert Benedek Botond tartott előadást. Végül a felszólalások során Vincze Mária nyugalmazott egyetemi tanár, az RMKT életének egyik meghatározó személyisége emlékezett vissza a szervezet első éveire, hozzászólásával az önkéntes munka fontosságára és egyben arra hívva fel a figyelmet, hogy nem szabad megfeledkezni azokról az idősebb tagokról, erdélyi magyar közgazdászokról, oktatókról, akik hatalmas tudástárral és szakmai tapasztalattal rendelkeznek, és ilyenformán nagy segítséget jelenthetnek a most tudományos kutatásaikat végző fiataloknak.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Jereván és Tbiliszi: nyolc nap alatt az ...
Magyar filmek is indulnak a szarajevói ...
Folyó menti szeméthegyek miatt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ