SIE-ügy – Keresztül húzta a PSD számításait Johannis
Vissza

SIE-ügy – Keresztül húzta a PSD számításait Johannis

Ravasz cselt vetett be Klaus Johannis államfő, amikor a múlt héten Gabriel Vlase szociáldemokrata képviselőt jelölte a Külföldi Hírszerzés (SIE) élére.

A bukaresti Adevarul értesülései szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) arra készült, hogy szerdán kezdeményezi az államfő tisztségéből való felfüggesztését, amiért Johannis még mindig vonakodik Laura Codruta Kövesit meneszteni az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) éléről, jóllehet alkotmánybírósági döntés született erre vonatkozóan, illetve amiért az elnök két éve, Mihai Razvan Ungureanu lemondása óta nem volt képes nevesíteni valakit a SIE vezetői tisztségébe.

A szerdai nap időzítés szempontjából tökéletesnek tűnt a PSD számára, hiszen csütörtökön várható ítélet Liviu Dragnea (újabb) korrupciós perében, a szociáldemokrata elnök pedig arra számított, hogy a felfüggesztés kezdeményezésével (újabb) nyomást gyakorolnak az igazságszolgáltatásra – írja a lap PSD-s forrásokra hivatkozva. Johannis azonban keresztbe húzta a számításokat azzal, hogy előrukkolt Vlasé jelölésével, aki mellesleg a Szociáldemokrata Párton belüli ellenzék, a Dragnea által megpuccsolt Mihai Tudose volt kormányfőhöz közel állók egyike.

Dragneát meglepte a jelölés, amely ellen aligha tiltakozhat, nincsenek ugyanis észérvek Johannis „ajándékának” visszautasítására. Jól értesült források szerint azonban a PSD mégsem fog belemenni a Vlase-dologba, akiről kedden kellene szavaznia a parlamentnek. Dragnea attól tart – vélik az elemzők – hogy ha csütörtökön elítélik a Bombonica-perben, akkor arra kényszerül, hogy lemondjon a pártelnöki tisztségéről, helyébe pedig nem saját embere kerül, lásd például a Dragnea bábjának csúfolt Viorica Dancila ügyvezető elnököt, hanem a pártban alelnöki tisztséget betöltő Vlase kaparintja meg a PSD-t. Vlasén keresztül pedig a Tudoséhoz közel álló Victor Ponta, aki már hónapok óta azon ügyködik, hogy minél több szociáldemokratát átigazoltasson saját pártjába, a Pro Romániába.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
Felszólítják a kormányt a liberálisok, ...
Tăriceanuék visszatérnének az RMDSZ ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ