Sertéspestis: az államfő a kormányt vádolja; a főügyészség kivizsgálásba kezdett
Vissza

Sertéspestis: az államfő a kormányt vádolja; a főügyészség kivizsgálásba kezdett

Klaus Johannis államfő arra szólította fel az illetékes intézményeket, hogy kezdjenek kivizsgálásba arra vonatkozóan, miként próbálták a felelős hatóságok megakadályozni az afrikai sertéspestis vírusának elterjedését, és ennek érdekében milyen intézkedéseket hoztak. Johannis arra figyelmeztetett, hogy a kormánynak és a miniszterelnöknek felelősséget kell vállalnia azért, hogy a betegség feltartóztatására hozott lépések eredménytelennek bizonyultak.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint a késlekedve, egyeztetés nélkül meghozott és hiányos intézkedések vezettek oda, hogy a sertéspestis annyira elterjedt, hogy már az egész romániai állattenyésztési ágazatot veszélyezteti. Johannis szerint a kormány közvetlenül felelős az afrikai sertéspestis vírusa okozta országos válságért, lévén, hogy az összes érintett európai ország közül itt növekedett a leggyorsabban a fertőzési gócok száma.
Az államfő emlékeztet, hogy a kormánynak már 2017-ben gyakorlatba kellett volna ültetnie az afrikai sertéspestis terjedését megfékező intézkedéseket, miután az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszer-Biztonsági Főigazgatósága figyelmeztette Romániát a küszöbön álló veszélyre. Szakértők szerint a hazai Állategészségügyi és Élelmiszer-Biztonsági Hatóság (ANSVSA) felületesen kezelte az uniós ajánlásokat, nem vezette be azokat a fokozatos intézkedéseket, amelyeket az országos sertéspestis-megelőzési program előír. Az államfő hozzá nem értéssel és felelőtlenséggel vádolta meg a kormányt.

A legfőbb ügyészség arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy ellenőrzésekbe kezdtek arra vonatkozóan, ahogy az illetékes hatóságok az afrikai sertéspestis kérdését kezelték. A legfőbb ügyészséghez közel álló források szerint az ellenőrzéseket egyrészt hivatalból, másrészt több feljelentés alapján indították el, amelyek az utóbb időszakban érkeztek az ügy kapcsán. 


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Három évad után búcsúzik a Légy jó ...
Sporthírek röviden
EURO 2020 – Harminc euróba ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ