Segítséget kért Románia az EU-tól - Elkezdték a súlyos betegek átszállítását Magyarországra
Vissza

Segítséget kért Románia az EU-tól - Elkezdték a súlyos betegek átszállítását Magyarországra

Az egészségügyi minisztérium pénteken felkérte a katasztrófavédelmi főosztályt (DSU), hogy aktiválja az Európai Unió (EU) polgári védelmi mechanizmusát 40 000 Covid-beteg monoklonális antitestekkel való kezelésének biztosítására – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség.

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter közleményben tájékoztatott, csütörtökön tárgyalt Stella Kyriakidesszel, az Európai Bizottság egészségügyi biztosával a polgári védelmi mechanizmus aktiválásáról, hogy Románia biztosítani tudja a szükséges gyógyszereket a betegek kezelésére. A miniszter szerint ígéretet kaptak más országoktól is a támogatásra. A monoklonális antitestekkel való kezelést az enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel rendelkező Covid-betegeknél alkalmazzák.

Kedden 5206 fiolányi antitestet kapott adományként Románia az olasz államtól. A gyógyszereket már eljuttatták 134, Covid-betegeket ápoló kórházba. Ugyanakkor Dánia 15 darab mobil lélegeztetőgépet és nyolc oxigénkoncentrátort küld Romániába a Covid-betegek kezelésére – közölte pénteken az ország bukaresti nagykövetsége. Az erre vonatkozó döntést a dán külügyi, egészségügyi és védelmi tárca vezetői hozták meg, miután Románia segítséget kért az EU védelmi mechanizmusán keresztül. Az egészségügyi felszerelések szombaton érkeznek Romániába.

Csütörtökön továbbá átszállították Magyarországra a válságos állapotban lévő romániai koronavírusos betegek első csoportját. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a szegedi, illetve a debreceni kórház intenzív terápiás részlegére utalták be őket. A betegeket Bukarestben és Temesváron kezelték. Állapotuk válságos, de stabil. Hasonlóképpen pénteken újabb 12 súlyos állapotban lévő beteget szállították át a debreceni és a szegedi kórházakba. A román kormány a múlt héten kezdte el a tárgyalásokat a budapesti hatóságokkal arról, hogy magyarországi kórházak vegyenek át válságos állapotban lévő romániai betegeket.

Ugyanakkor Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy a Roche gyógyszergyártó 5670 dózis, a Covid-betegek kezelésében használt tocilizumab gyógyszert küld Romániának. Hozzátette: a vállalat további adagokat is fog szállítani Romániának az elkövetkezőkben

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai Covid-tesztek „kilóra” ...
Továbbra is sok a fiatal munkanélküli
Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ