Schengen-csatlakozás: Svédország kivár
Vissza

Schengen-csatlakozás: Svédország kivár

Svédország nem fog szavazást kezdeményezni az Európai Tanácsnál azért, hogy Románia és Bulgária bekerüljön a Schengen-övezetbe, amíg nem sikerül megegyezni azokkal az országokkal, akik a fenti két állam befogadása ellen szavaztak – nyilatkozta a Svédország állandó képviselője, Lars Danielsson, miután Svédország átvette január 1-től az unió elnökségét.

Lars Danielsson aláhúzta: Svédország soha nem ellenezte Románia és Bulgária befogadását. Ugyanakkor a svéd államelnöki hivatal tanácskozni fog arra vonatkozólag, hogyan jár el a jövőben ezen a téren.

„Amikor decemberben elutasították a két országnak a Schengeni övezethez való csatlakozását, az akkor felhozott egyes indokok nem kapcsolódnak közvetlenül sem az európai problémákhoz, sem az elnökség hatásköréhez. Már elkezdtük a kétoldali tárgyalásokat az érintett felekkel. Jelenleg nem tudhatjuk, hogy ezt a kérdést mikor fogja tárgyalni a Bel- és Igazságügyi Tanács. Véleményünk szerint minél hamarabb, annál jobb. De most nincs semmi értelme, hogy ezt napirendre tűzzük, amíg nem világos előttünk, hogy van-e lehetőség a jóváhagyásra. Nem tudom szavatolni, hogy a napirendre tűzés megtörténik a svéd elnökség ideje alatt. Első sorban ez nem tőlünk függ, hanem az érintett felektől” – idézte Lars Danielssont a Digi24. Hírtelevízió.

Tavaly decemberben Ausztria és Hollandia megvétózta Románia és Bulgária Schengen-csatlakozását. Mindkét ország ellenezte Bulgária csatlakozását, Ausztria pedig a Romániáét is. A Bel- és Igazságügyi Tanács első idei ülését január 25-27-e között tartják. Elképzelhető, hogy Lucian Bode román belügyminiszter is részt vesz a stockholmi találkozón. Románia arra használná fel ezt az informális ülést, hogy minél több kétoldalú találkozás jöjjön létre. A hivatalos napirend szerint a bizottság március 9-10. között Brüsszelben fog ülésezni.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iktatta jelöltségét Kelemen Hunor egy ...
Új légitársasággal Kolozsvárról ...
Több mint húsz hektáron égett le egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ