Saját forrásból korszerűsíti zöldövezeteit az önkormányzat
Kilencvenezer lejes beruházás parkszépítésre
Kilencvenezer lejes beruházás parkszépítésre
Vissza

Saját forrásból korszerűsíti zöldövezeteit az önkormányzat

Több park felújítását is tervezi a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal. A román színház mögötti Hunyadi téri, illetve a Hóstát/Mãrãºti negyedi Farmec parkot saját forrásból korszerűsítené az önkormányzat. Az erre vonatkozó pályázatra január 21-ig várják a jelentkezőket a Közbeszerzések Elektronikus Rendszerén (SEAP) keresztül. Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester sajtómunkatársától megtudtuk: ahogy lezárul az ajánlatok benyújtásának határideje, elkezdik a közbeszerzési eljárás lebonyolítását. A tervek elkészítése után határozzák meg a kivitelezési munkálatok időkeretét is. Az alpolgármester bízik abban, hogy a munkálatok őszre befejeződnek, de ez egyelőre a kivitelező kiválasztásától is függ. A színház mögötti park felújítására 50 ezer lejt, míg a másik zöldövezetre 40 ezer lejt szán az önkormányzat. A nagyobb parkok felújítására, létesítésére viszont uniós pénzre is pályáznának.

Kolozsvár egyik vonzerejét képezik a városi parkok. Némelyik, mint a Sétatér, már évszázados múltra tekint vissza, néhányukat pedig négy-öt évtizede hoztak létre. Miután a Sétateret pár évvel ezelőtt uniós forrásból felújították, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal idén két kisebb park: a román színház mögötti, illetve a Hóstát/Mărăşti negyedi Farmec park felújítását valósítaná meg saját forrásokból. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást tavaly december végén hirdették meg a Közbeszerzések Elektronikus Rendszerén (SEAP), és az ajánlatok benyújtási határideje január 21-e. A két park felújítására összesen 90 ezer lejt szán az önkormányzat.

Ígéretes a Vasutas park látványterve

– Mind a Farmec, mind a Hunyadi/Ştefan cel Mare téri park esetében egyszerre kezdődnek el a munkálatok. Január 21-én indul a közbeszerzés, ennek a procedúrának a lejárta után készülnek el a tervek, és határozzák meg a munkálatok időkeretét is. Várhatóan a munkálatok őszre befejeződnek, de ez annak is függvénye, hogy mikor sikerül kivitelezőt találni, és mikor érnek véget az adminisztratív előkészületek. Mindkét park felújítása a helyi költségvetésből valósul meg – nyilatkozta lapunknak Oláh Emese alpolgármester sajtómunkatársa.

Sajtóértesüléseink szerint a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal új parkot szeretne létrehozni a Szentgyörgyhegyi/Muncii út környékén, amely méretében – 21 hektár – lekörözi Kolozsvár ékét, a Sétateret, amely csak 13 hektárnyi területtel rendelkezik. Az Ifjúság parkja – a Kolozsváriak Erdeje névre keresztelt, egyelőre még csak papíron létező park 4,9 millió euróba kerülhet, amire uniós forrásokat szeretne lehívni a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal. 

A szebb időket is megért, 5,4 hektáros egykori Vasutas park felújítása is jó úton halad, a kö­zelmúltban hirdettek eredményt az erre vonatkozó ötletbörzén, de a munkálatok még nem kezdődtek el.  

A Szamos partjának korszerűsítési mestertervét kidolgozó spanyol tervező cég foglalkozik a Rózsák parkja és az egykori Armatura gyár melletti park felújításával is. A Rózsák parkja esetében sétára alkalmas ösvényeket, biciklipályákat alakítanának ki, de egy gyalogoshíd megépítését is tervezik, amely összekötné a parkot a Donát/Grigorescu negyeddel. Az Armatura gyár közelében, azaz a Szamos melletti parkot teljes mértékben felújítaná és megnyitná a nagyközönség előtt a spanyol tervező. Ide is terveznek gyalogoshidat a Nádastorok/Nădăşel utca felé, és egyúttal a Nádas-patak mentét is felújítanák. 

A Tóköz negyedben, az Aurel Vlaicu utca és egy külföldi tulajdonú gyár közelében tízhektáros parkot létesítenének. A terveket a kolozsvári Planwerk iroda készítette el. Ennek költsége 8,8 millió lej, és szintén a helyi költségvetésből finanszíroznák, ám ennek kivitelezése még kérdéses. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Csíkszeredában ...
„ Együtt vagyunk, boldogok vagyunk!” - ...
Szecessziós sétára hív a Korzo Egyesület

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Évet zártak Kalotaszeg táncosai
  • Ellehetetlenítik a kolozsvári repteret?
  • „Egymás nélkül sötétben vagyunk…”
  • Nézőpontok
  • Maradt a sötétség