Rövidesen folyamodni lehet elektronikus személyazonosságiért is
Vissza

Rövidesen folyamodni lehet elektronikus személyazonosságiért is

Kihirdette Klaus Iohannis államfő a törvényt, amely többek között bevezeti az elektronikus személyazonosító igazolványt és az elektronikus aláírást, illetve lehetőséget biztosít arra, hogy a 14 év alatti gyermekeknek is igényelhessenek szüleik személyi igazolványt – tájékoztatott az Agepres hírügynökség.

A 2017-ben Mihai Tudose vezette kormány által kidolgozott jogszabály több olyan törvénymódosítást is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy az elektronikus okmány birtokosa online igazolhassa magát, és ezáltal különféle elektronikus szolgáltatásokat vehessen igénybe.

A törvény értelmében a polgárok választhatnak majd az egyszerű és az elektronikus személyi igazolvány között. Utóbbi lehetővé teszi tulajdonosa számára, hogy bejelentkezzen a belügyminisztérium, valamint más állami és magánintézmények informatikai rendszerébe, illetve használja az elektronikus aláírást.

Újdonság, hogy – kizárólag a szülők vagy törvényes képviselő igénylésére – a 14 éven aluli gyermekeknek is kibocsátanak egyszerű vagy elektronikus személyi igazolványt.

A jogszabály leszögezi továbbá, hogy az ideiglenes személyi igazolvány érvényességi ideje 45 nap. Az egyszerű és az elektronikus személyi igazolvány érvényességi ideje a 0 és 14 év közöttiek esetében két év, a 14 és 18 év közöttiek esetében négy év, a 18 éven felüliek esetében pedig tíz év. A 60 éven felülieknek kiadott egyszerű személyi igazolvány korlátlan ideig érvényes. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Május 15-ig lehet nevezni a Bujtor ...
Márton László kapja az idei Artisjus ...
Szavak mezején

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ