Romániában él a legtöbb szegény az EU országai közül
Vissza

Romániában él a legtöbb szegény az EU országai közül

Az Európai Unió országai közül Romániában van a legnagyobb számú szegény ember, a lakosság több mint egynegyede 5,5 dollárnál kevesebb pénzből él naponta - nyilatkozta szerdán bukaresti sajtóértekezletén Donato De Rosa, a Világbank vezető közgazdásza.

„Óriási különbségek vannak a falu és a város között. Noha a bolgár szomszédoknál az egy főre jutó GDP alacsonyabb, az Európai Unió országai közül Romániában él a legnagyobb számú szegény ember, a lakosság több mint egynegyede 5,5 dollárnál kevesebb pénzből él naponta” - mondta a szakember.

Véleménye szerint a vidéken élők életszínvonala évtizedekkel lemarad a városiakétól. Aki falun születik, annak nincs esélye magas szintű egészségügyi ellátást kapni és jó iskolába járni. A infrastruktúra elmaradott, a piacot az alacsony hatékonyságú állami vállalatok uralják - részletezte De Rosa.

Tatiana Proskuryakova, Magyarország és Románia országmenedzsere úgy vélte: a jelenleginél sokkal többet kellene beruházni az oktatásba.

„Az oktatást nem a neki megfelelő helyen kezelik. Ha egy szegény vidék szegény családjában születtél, véged van. Ha beruháznék Romániába, biztosan az oktatásba fektetnék” - mondta a szakértő.

Tatiana Proskuryakova úgy vélte: a romániai nyugdíjrendszer második pillére jól működik, ezért semmi ok sincs arra, hogy módosítsanak rajta.

„Miért reformálnál meg egy rendszert, ami jól működik? Van egy sereg egyéb dolog, amin javítani kellene, semmi értelme sincs hozzányúlni ahhoz, ami működik” - jelentette ki az országmenedzser. 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben
Sporthírek röviden
A román biztosjelölt megkapta a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A “mi” Orbánunk
  • Illyés Gergely: Stratégiailag az USR ...
  • Délutáni oktatás: iskola- és ...
  • A kisebbik rossz
  • Egy héttel korábban startol idén a ...