Románia megtámadta az EU bíróságán a kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés bejegyzését
Vissza

Románia megtámadta az EU bíróságán a kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés bejegyzését

Románia megtámadta az Európai Unió luxemburgi bíróságán a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés bejegyzését - jelentette be csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke és Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke. Az RMDSZ az Európai Unió Hivatalos Közlönyéből értesült a kormány július 28-i keresetéről, amelyet Sorin Grindeanu akkori miniszterelnök írt alá. A szövetség magyarázatot vár a kormánypártoktól, egyelőre ugyanis nem világos, hogy a külügyminisztérium magánakciójáról van szó, vagy szervesen illeszkedik mindez a kormány „kisebbségvédelmi” stratégiájába. Bárhogy is legyen, Bukarest gesztusa újabb bizonyítéka az európai kisebbségvédelmi intézkedéseket sürgető Minority Safepack létjogosultságának, és annak: a kezdeményezés sikerének reális esélye van, különben Bukarest nem pánikolna.

Vincze Loránt arról számolt be: papíron is elkezdődött az aláírásgyűjtés a Minority SafePack támogatására, online a kolozsvári FUEN kongresszus óta van erre lehetőség. Reményei szerint szeptembertől indul be az intenzív munka Erdélyben is. Elmondta: hamarosan egyeztetnek Magyarországgal egy közös kampány összehangolására. De amikor épp „felpörögne” az akció, a román kormány közbeavatkozik, azt kérve az Európai Bíróságtól, semmisítse meg a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés bejegyzésére vonatkozó március 29-i határozatát.  Bukarest szerint a tagállamok, nem pedig az Európa Unió hatáskörébe tartozik a kisebbségi jogok kodifikációja.

Porcsalmi Bálint szerint ez a keresetet, amivel Románia megtámadta a bizottságot Minority Safepack ügyben, és amelyet az Ana Birchall vezette európai ügyek minisztériuma terjesztett elő, Sorin Grindeanu írja alá, akit ezúton kérnek fel arra, tisztázza a helyzetet. Már csak azért is, mert annak idején Grindeanu többször is elmondta az RMDSZ-es politikusoknak, hogy Románia nem fogja (még egyszer) megtámadni a polgári kezdeményezést. Az ügyvezető elnök hozzátette: ez a helyzet különösebben nem akadályozza az aláírásgyűjtést, abban reménykednek, hogy az Európai Bíróság másodszor is igazat fog adni a Minority SafePack kezdeményezőinek. Elmondta: Kelemen Hunor szövetségi elnök a napokban tárgyalni fog a kormánypártok képviselővel, az általuk szolgáltatott magyarázat ismeretében tudnak majd arra a kérdésre válaszolni, milyen kihatása lehet ennek a gesztusnak az RMDSZ és a kormánykoalíció pártjai között érvényben levő protokollumra nézve.  

Vincze kijelentette: Románia a demokrácia perifériájára szorította ki önmagát azzal, hogy egyedüliként támadta meg az Európai Bizottságot szembemenve a kezdeményezést támogató ötvenmillió európai polgárral, az erdélyi magyarsággal. Ezzel Románia gyakorlatilag lerombolja azt a mítoszt, amelyet - úgy tűnt -, sikerrel épít évek óta, és amely szerint ebben az országban modellértékű kisebbségvédelem működik. Bukarest gesztusa káros nem csak a román-magyar viszony, hanem az ország európai megítélését illetően is. Románia nem túl aktív Brüsszelben, fura, hogy a nemzeti kisebbségi ügyekben mennyire aktivizálódik – tette hozzá a FUEN elnöke.

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ