Románia és Horvátország támogatja az EU bővítésének folytatását
Vissza

Románia és Horvátország támogatja az EU bővítésének folytatását

Románia és Horvátország támogatja az Európai Unió (EU) bővítésének folytatását - egyebek mellett erről beszélt Viorica Dăncilă miniszterelnök horvát kollégájával pénteken Bukarestben. Andrej Plenkovicot Klaus Johannis államelnök is fogadta.

A kormány közleménye szerint Dăncilă és Plenkovic is fontosnak nevezte a Nyugat-Balkán térségének biztonságát és jelezték: határozottan támogatják az EU bővítésének folytatását, illetve fontosnak tartják, hogy az unió bővítési politikája hiteles maradjon a tagjelölt országokkal szemben.

A találkozó alkalmából a felek szándéknyilatkozatot írtak alá a védelmi és biztonsági kétoldalú együttműködés erősítéséről. Mindkét fél jelezte, hogy érdekeltek egy román-horvát együttes kormányülés megszervezésében.

Plenkovic örömmel állapította meg, hogy tavaly a két ország kereskedelmi forgalma 25 százalékkal, 310 millió euróra nőtt az előző évhez mérten és reményét fejezte ki, hogy tovább fog nőni.

Áttekintették az Európa jövőjével kapcsolatos kihívásokat, a két kormányfő megállapítva, hogy országaik álláspontja azonos, hiszen mind Románia, mind Horvátország az EU egységének és kohéziójának erősítésében érdekelt. Fontosnak nevezték a Duna kereskedelmi potenciáljának növelésére irányuló európai uniós terveket is.

A román sajtó szenzációként tálalta ugyanakkor, hogy Viorica Dăncilă újabb prokolláris bakit követett el, ugyanis a vendég fogadásakor még a horvát himnusz eléneklése előtt távozni akart. Ekkor Plenkovic finoman jelezte számára, hogy a himnusz eljátszása következik. 

Fotó: gov.ro


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Biztonsági öv nélküli vezetésért ...
Kelemen Hunor: a román EU-elnökség fő ...
Cioloș: el kell kerülni az enklávék ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Visszahelyeznék a Sissi-szobor ...
  • Még nincs vége
  • „Ahogyan élek, az a hazám”
  • Kutyából szalonna
  • Szépen hangzó szavak mellett jó ...