Románia 109 szíriai menekültet vesz át Törökországtól
Vissza

Románia 109 szíriai menekültet vesz át Törökországtól

Románia jövő év végéig több mint száz, ideiglenesen Törökországban tartózkodó szíriai állampolgárt fogad be - közölte ma az Adevarul című lap, Nelu Barbu kormányszóvivő előző napi bejelentését ismertetve.

A kormány csütörtöki ülésén fogadott el határozatot a 2018-ban és 2019-ben Romániába áthelyezhető menekültek számáról, amelyet 109-ben állapított meg. Befogadásukról a menekültek Romániai áttelepítését felügyelő bizottság esetenként dönt.

Barbu szerint idén 40 szíriai menekült érkezik Törökországból, jövőre pedig további 69-et várnak. "Ebből 40 az éves kvóta, 29 menekültet pedig 2014-2015-ös kötelezettségvállalásai alapján fogad be Románia" - magyarázta a kormányszóvivő.

Tavaly nyáron Teodor Meleşcanu román külügyminiszter azt mondta, hogy Romániában viszonylag alacsony a menekültek száma, de Románia teljesíteni fogja azokat a kötelezettségeit, amely európai uniós tagságából fakadnak - emlékeztetett az Adevărul.

Románia 2015-ben ellenezte az Európába érkezett migránsok megszabott kvóták szerinti szétosztását a tagállamok között, az önkéntes szolidaritás elvét hangsúlyozva. Klaus Johannis államfő a kvótahatározat 2016-os kiegészítése alkalmával is azt szorgalmazta, hogy csak a tagállam önkéntes felajánlása alapján lehessen valamely európai uniós országba közvetlenül Törökországból áttelepíteni a migránsokat.

Románia korábbi ellenkezése dacára a kvótahatározat végrehajtását azonban nem tagadta meg.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Brutális gyilkosság 30 lejért ...
Szex és erotika
A kenyér dicsérete Tudoran Klára ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ