Román külügy: Budapest félremagyarázza Iohannis szavait
Vissza

Román külügy: Budapest félremagyarázza Iohannis szavait

A román külügyminisztérium "provokatívnak és helytelennek" tartja Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kijelentéseit, aki Klaus Iohannisnak a Székelyföld autonómia-statútumával kapcsolatos nyilatkozataira reagálva többek között több tiszteletet kért az államfőtől a magyaroknak.

A román külügy szerda esti közleményében azt állítja, a magyar külügyminiszter "sajnálatos módon" félremagyarázza Románia elnökének nyilatkozatát, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy "a román alkotmány előírásaival szembemenő törvénykezdeményezés" témája az ország kizárólagos belügye, a magyar félnek nem kell állást foglalnia ennek kapcsán.

"Ennélfogva a külügyminisztérium provokatívnak és helytelennek tartja a magyar hivatalosság nyilatkozatát, amelyben gyűlöletkeltőnek minősítette az elnök beszédét, ugyanakkor szükségesnek véli, hogy a magyar fél vizsgálja felül hozzáállását és tetteit, amelyek a Romániával és az ország magas rangú képviselőivel szembeni tisztelet hiányáról árulkodnak" - fogalmaz a közlemény.

Ebben felhívják a figyelmet, hogy Románia eleget tesz alkotmányos kötelezettségeinek valamennyi állampolgárával szemben, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül.

Ugyanakkor leszögezik, a Románia és Magyarország közötti kapcsolat nagy fontosságára való tekintettel, az ez iránti felelősségérzetből a román külügy tartózkodott az elmúlt időszakban attól, hogy reagáljon a magyar fél "egy sor provokatív megnyilvánulására", elkerülendő a kétoldalú kapcsolatok "indokolatlan romlását" - írják.

A külügyminisztérium ugyanakkor "visszafogottságra és tisztánlátásra" int a jószomszédi és stratégiai partnerségi viszony megerősítése érdekében.

Szijjártó Péter a Facebookon közzétett videóüzenetben reagált szerdán Klaus Iohannis korábbi nyilatkozatára, amelyben az elnök többek között azt mondta a Székelyföld autonómia-statútuma tervezetének képviselőházi hallgatólagos elfogadása kapcsán, a Szociáldemokrata Párt (PSD) "azért harcol, hogy odaadja Erdélyt a magyaroknak". A magyar külügyminiszter üzenetében rámutatott, Magyarország abban érdekelt, hogy jó kapcsolatot tartson fenn Romániával, mert fontos gazdasági partnerei egymásnak, ugyanakkor az erdélyi magyaroknak is az az érdekük, hogy legyen normális kapcsolat a két ország között.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ki viseli a krízis terhét?
Rendkívüli tanácsülés bölcsődeátadásért
Hunyad megye: fura baleset okozta egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ