Román és magyar stand a Lipcsei Könyvvásáron
Vissza

Román és magyar stand a Lipcsei Könyvvásáron

Ma kezdődött a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválja, amely idén a kortárs irodalom mellett az Európai Unió jövőjével és a könyv- és irodalomterjesztés új formáival is foglalkozik. Az eseményen 43 országból 2493 kiállító mutatkozik be, Magyarországról hat szerző utazott ki, Romániából húsz meghívott látogat el az eseményre, amelynek jövő évi díszmeghívottja Románia lesz. Az idei díszvendég Litvánia, a hárommillió lakosú balti ország irodalmát 24 új, német nyelvű kötet révén és csaknem 100 szerző és könyves szakember részvételével mutatják be.

A romániai résztvevők az idei eseményt a kortárs irodalom népszerűsítésének szentelték, emellett az idei részvétel egyfajta főpróbája is a 2018-as díszmeghívotti szereplésnek.

– Nagyon örülünk, hogy 20 év után újra Románia nyerte el ezt a lehetőséget, így közelebb tudjuk hozni a német közönséghez a román írókat és könyveket, az izgalmas román irodalmat – közölte a berlini Román Kulturális Intézettel (ICR) Oliver Zille, a Lipcsei Könyvvásár igazgatója.

Annak érdekében, hogy minél jobban felkeltsék a német közönség érdeklődését a romániai irodalom fiataljai iránt, a szervezők egy különleges, Disco Titanic: Literatura Română Tânără nevű eseménnyel készülnek. A rendezvényen elismert kortárs írók, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu és Filip Florian javasolnak két-két, a német közönség számára eddig ismeretlen román szerzőt.

A szervezők két kerekasztal-beszélgetéssel is készültek, történelem és kultúra témákban, emellett olyan szerzőknek szerveztek eseményeket, akiknek műveit már lefordították német nyelvre (Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu, Filip Florina, Daniel Bănulescu vagy Alexandru Ecovoiu).

A Pop Verlag Kiadó is számos rendezvénnyel egészíti ki a román stand programját, a kiadó évek óta népszerűsíti a román irodalmat a német ajkúak körében.

Magyarországi részvétel 

Magyarországról hat szerző, Danyi Zoltán, Hidas Judit, Kalász Orsolya, Péterfy Gergely, Térey János és Tóth Kinga látogat el a könyvvásárra.

A Salát Zalán Péter, Sztranyák Gergely, Sztranyák Zsófia és Zilahi Péter alkotta magyar kreatív csoport meghívásos pályázatot követően nyerte el a jogot a feladatra komplex, a helyszínt és a tartalmat egyaránt újszerűen megközelítő pályamunkájával. Míg a korábbi években a stand alapvetően a könyvek kiállítására szolgált, 2017-ben a művészeti installációként is értelmezhető labirintus új élményeket kínál a látogatóknak – közölte az MTI-vel a Balassi Intézet.

Az irodalmi program a frissen megjelent magyar fordításokra fókuszál. Péterfy Gergely Kitömött barbár című kötetét Ilja Richter színész mutatja be csütörtökön a lipcsei Grassi Museumban. A szerzővel Jörg Plath irodalomkritikus, a Deutschlandradio és a Neue Zürcher Zeitung újságírója beszélget.

A magyar női költészet két generációjának képviselőiként Kalász Orsolya és Tóth Kinga közösen lépnek színpadra pénteken, és élő zenével kísért performansz formájában mutatják be az év elején megjelent versesköteteiket az UT Connewitzben. Kalász Orsolya kötete már januárban elnyerte az egyik legrangosabb német irodalmi kitüntetést, a Peter-Huchel-díjat.

Szombaton egy összművészeti produkcióban lehet része a magyar irodalom iránt érdeklődőknek a lipcsei naTO kulturális központban: egy pszichedelikus-atmoszferikus koncerttel és projekcióval egybekötött performatív felolvasásban a Die Horen című német irodalmi lap magyar különszámának bemutatójaként Danyi Zoltán, Hidas Judit, Péterfy Gergely és Térey János részvételével.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kampányt indít a rendőrség az ...
ActiveWatch – kiosztották az ...
Asztúria hercegnője-díj – Fred ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vígképű lovag – Dávid Gyula ...
  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • A második bécsi döntés
  • Próbacikk
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése