Román és magyar film a jeruzsálemi filmfesztiválon
Vissza

Román és magyar film a jeruzsálemi filmfesztiválon

Egy román és egy magyar alkotást is beválogattak a 33. Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. A július 13–23. között zajló filmes seregszemlén Călin Peter Netzer rendező Ana, mon amour című filmje, illetve Török Ferenc 1945 című alkotása is versenyzik a Panoráma nemzetközi kategóriában.

Toma az egyetemen ismerkedik meg Anával. Hamar összejönnek, de kapcsolatuk nemsokára a világ elleni harccá válik. Egy gyermekkori trauma miatta Anát mindegyre pánikroham kapja el, Toma pedig vállalja mellette az őrangyal szerepét. Bár úgy tűnik, ura a kapcsolatnak, néhány év múlva arra ébred, hogy egy olyan nőhöz van láncolva, akit nem ért, és folyamatosan a megmentésével foglalkozik. Călin Peter Netzer alkotását az idei berlini filmfesztiválon a legjobb vágásért járó Ezüst Medve Díjjal tüntették ki.

1945. augusztus 12, 11 óra. Titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból. Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés... Török Ferenc filmjét idén áprilisban mutatták be.

A jeruzsálemi fesztivál 10 napja alatt megközelítőleg 150-200 filmet vetítenek, díjakat több versenykategóriában osztanak, mint a Panorama (nemzetközi verseny), Dokumentumfilm, illetve Zsidó tapasztalat kategória, amelybe szintén beválogatták Török Ferenc alkotását, de több szekcióban díjaznak izraeli filmeseket is.

(Borítókép: Részlet az Ana, mon amour című filmből.)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Még nincs hivatalos tájékoztatás Avicii ...
Donald Trump "remek hírként" ...
MOGYE - Potápi: gondolkodni kell azon, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ