Román alkotók filmjei is versenyeznek a 75. cannes-i fesztiválon
Vissza

Román alkotók filmjei is versenyeznek a 75. cannes-i fesztiválon

Több Arany Pálma-díjas rendező alkotása is meghívást kapott a 75. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjába: az amerikai James Gray (Armageddon Time), a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne (Tori et Lokita), a svéd Ruben Östlund (Triangle of Sadness) és a japán Koreeda Hirokazu (Broker) mellett a román Cristian Mungiu is versenybe szállhat a fődíjért az Erdélyben játszódó R.M.N. című legújabb filmjével – jelentette be Thierry Frémaux művészeti igazgató csütörtökön Párizsban.

(Borítóképen Cristian Mungiu. Fotó: Dan Beleiu)

Cristian Mungiu 2007-ben nagydíjas lett a fesztiválon a 4 hónap, 3 hét és 2 nap (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile) című filmjével, valamint A dombokon túl (După dealuri) című alkotásának premierje is Cannes-ban volt. A több mint 2200 benevezett filmből 18 versenyezhet a fődíjért, az említetteken kívül az amerikai David Cronenberg Crimes of the Future című alkotása Viggo Mortensennel, Kristen Stewarttal és Léa Seydoux-val a főszerepben, valamint Kirill Szerebrennyikov orosz rendező Csajkovszkij felesége (Tchaïkovski’s Wife) című történelmi filmje is. A fődíjért versenyző további alkotások: Eo (r. Jerzy Skolimowski), Boy From Heaven (r. Tarik Saleh), Leila’s Brothers (r. Saeed Roustaee), Showing Up (r. Kelly Reichardt), Decision To Leave (r. Park Chan-Wook), Nostalgia (r. Mario Martone), Close (r. Lukas Dhont), Frère Et Sœur (r. Arnaud Desplechin), Stars At Noon (r. Claire Denis), Les Amandiers (r. Valeria Bruni Tedeschi), Holy Spider (r. Ali Abbasi).

A fesztivál május 17-én, kedden Michel Hazanavicius francia rendező Z (mint Z) című zombikomédiájával nyílik meg, amelyet versenyen kívül mutatnak be a Masquerade (r. Nicolas Bedos), a Three Thousand Years Of Longing (r. George Miller), a Novembre (r. Cédric Jimenez) és az Elvis (r. Baz Luhrmann) című alkotásokkal együtt. Szintén versenyprogramon kívül látható a fesztiválon a Top Gun: Maverick (r. Joseph Kosinski), az 1986-os, Tom Cruise főszereplésével készült ikonikus film folytatása.

Alexandru Belc első nagyjátékfilmje, a Metronom is bekerült a fesztivál programjába és az Un Certain Regard nevet viselő szekcióban versenyez Maksym Nakonechnyi ukrán rendező Butterfly Vision című debütfilmjével együtt, amelynek terve 2019-ben a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) pitchfórumának egyik nyertese volt, megkapta a román Országos Filmközpont 5 ezer eurós díját. A kategóriában versenybe száll még Agnieszka Smocynska The Silent Twins című filmje, a Thomas M. Wright által rendezett The Stranger, valamint a Godland (r. Hlynur Pálmason), a Corsage (r. Marie Kreutzer), a Burning Days (r. Emin Alper), a Sick Of Myself (r. Kristoffer Borgli) és további alkotások.

A versenyfilmek és a fesztiválon bemutatásra kerülő alkotások nyilvánosságra hozott listája a www.festival-cannes.com weboldalon böngészhető. A 75. cannes-i filmfesztivál díjátadóját május 28-án, szombaton tartják.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ