Robotokból álló zenekar lép fel a gyökeresen megújult CEBIT-en
Nagykabát, sapka és kesztyű helyett póló, rövidnadrág és szandál
Nagykabát, sapka és kesztyű helyett póló, rövidnadrág és szandál
Vissza

Robotokból álló zenekar lép fel a gyökeresen megújult CEBIT-en

Amikor a Hannoveri Polgármesteri Hivatal impozáns épületében a Deutsche Messe AG által szervezett, újságíróknak és meghívottaknak tartott CEBIT előzetes eseményén az egyik világcég németországi képviselője megkérdezte, vajon a vállalatok képviselőinek, illetve a június 11–15. időszakban az észak-németországi nagyvárosban sorra kerülő számítástechnikai és távközlési világvásárra érkezőknek szakállat kell viselniük vagy kopaszra kell nyírniuk a fejüket, Hartwig von Saß, a sajtószolgálat vezetője azt mondta: mindkettő vagy egyik sem. A kérdés nem volt véletlenszerű: a 32 éves múltra visszatekintő CEBIT, azaz a kiállítóvásárból üzleti fesztivállá átalakult rendezvénysorozat új arculatát népszerűsítő egyik plakátokon a változás szelét előrevetítő, a jövőbe mutatót szakállas, a másikon pedig egy nevető, kopasz férfi jelenik meg.

A második világháború után a brit övezetbe tartozó Hannoverben már 1947-ben egy nagyszabású kiállítást tartottak, azzal a győztesek mindenáron azt akarták elérni, hogy a világégés utáni időszakban a kereskedelem és az ipar fellendüljön, beinduljon a gazdasági növekedés.Ma a hannoveri városháza előterében kiállított makettek a német település életének négy szakaszát ábrázolják a látogatónak: a kezdeti időszakot, aztán az 1939 előtti éveket, a második világháborús pusztítást és rombolást, illetve a jelenlegi helyzet. Az alapítás, a fejlődés, a visszalépés és a virágzás korszaka a CEBIT számítástechnikai és távközlési vásárra is érvényes: 1986-ban forradalmi ötletnek számított, hogy a város ilyen jellegű világkiállítást szervez. A 2000-es évek elejétől jómagam is – a Szabadság munkatársaként – minden évben jelen voltam a rendezvényen, s így megtapasztaltam, amint a 2008-ig tartó hatalmas fellendülés és lelkesedés kiteljesedett. A gazdasági válság utáni években már-már arról volt szó, a pénzhiány és a befektetések komoly visszafogása miatt csak virtuális vásárokat tartanak majd. A nehéz idők elmúltak, s 10 évvel a fekete időszak után a CEBIT, akárcsak a város, a negyedik életkorszakába jutott: a forradalmi változás és megújulás szakaszába.

Köln: elektromos autó toltődik egy nyilvános parkolóban (A szerző felvételei)

A nagyszabású CEBIT előzetesén észrevehető volt, hogy Hannover városa teljes mellszélességgel a rendezvény mellé állt: az újságírók és meghívottak számára szervezett eseményt ezúttal a polgármesteri hivatalban szervezték. Mi több, Stefan Schostok polgármester kijelentette: külön öröm számára, hogy a fiatalos rendezvény előzetesét a nagy hagyománnyal rendelkező, 105 éves épületben tartják.

– A CEBIT része a város identitásának, az évek során együtt igyekeztünk megoldást találni a kihívásokra és közösen kerestük a különböző lehetőségeket. Mindig számítottunk arra, hogy a vásáron bemutatott újításoknak köszönhetően a helyi közigazgatást emberközelibbé tesszük. A nyári időszaknak köszönhetően a látogatók és kiállítók minden valószínűség szerint másképpen ítélik majd meg a várost, ugyanis nem lesz hideg és szél – mondta az elöljáró az új, júniusi dátumra utalva.

Technológia érzelemmel

Tény, hogy a felhozatal, a program, az arculat és a tartalom szempontjából a szervezőgárda eltökélt szándéka a gyökeres, mondhatni forradalmi változás: ugyan a szakkiállítás része megmarad, a világvásár erőteljesen nyit a város, Németország és a nemzetközi közösség irányába. – Célunk ötvözni az üzletkötést és a szórakozást, ezért idéntől biznisz fesztivált szervezünk, átalakítjuk a jó öreg CEBIT-et. Még az E betű is nagy lett. Idén lesznek önvezető személygépkocsik, repülő taxik és drónok. Beszélünk majd a blockchainről (elosztott adatbázis – szerk. megj.); a konferenciákon mintegy 500 előadó mond beszédet. Két éve tervezzük ezt a változást, sok álmatlan éjszakába került a csapatnak a világ egyik legnagyobb vásárának a megújítása. Úgy érezzük, most van az a kritikus pont, amikor lépni, újítani kell.

Németországban már valóság: sütit szállít a drón...

Célkeresztbe vettük a technológiáról író bloggereket, a világhálón befolyással rendelkező fiatalokat és középkorúakat. Tudatni akarjuk velük, s rajtuk keresztül a nagyvilággal, hogyan fogunk élni a jövőben, hogy a mesterséges intelligencia és sok más technológia hogyan befolyásolja majd az életünket. Ezután a kiállítás csak reggel 10 órakor nyitja kapuit, és 7 órakor ér véget. Lesznek koncertek, utcai étkezési lehetőségek. Az új CEBIT másképp néz majd ki, más lesz a hangulata, más lesz az „íze” – fogalmazott Oliver Frese, a Deutsche Messe AG igazgatótanácsának a CEBIT-ért felelős tagja.

Közölte, idén a következő tematikák köré csoportosul a CEBIT: munkahely 4.0, blockchain, ember formájú és alakú robotok, mesterséges intelligencia. A világcégek közül többek között jelen lesz az SAP, az IBM, a SalesForce, Vodafone, Intel, Huawei, Deutsche Telekom, Oracle, LG, Redbull és a Facebook.

Robotegyüttes koncertje

Kiemelt téma az emberformájú robotok világa. A napokban Hannoverben tartott előzetesen „bemutatkozott” a SoftBank Robotic európai ágazata által kifejlesztett és összerakott, női hangú robot is. A „hölgy” tudja, mikor lesz a CEBIT, keresztkérdésekre válaszol, képes önállóan repülőjegyet vagy szállodaszobát foglalni – egyfajta digitális titkárnő, amely nem kér szabadnapot, sohasem fárad el, nincsenek migrénjei.

A szervezők egyébként azt is bejelentették, hogy a város fele történő nyitás jegyében a központban, pontosabban Kröpckén szabadtéri „budoár” várja majd a látogatókat, a technológia iránt érdeklődőket. – Teázunk, üdítőt fogyasztunk, válaszolunk a technológiával kapcsolatos kérdésekre, kisebb előadásokat is tartunk a nagyközönségnek a város szívében, koncerteken veszünk majd részt a központban, de egy robotegyüttes is koncertezni fog – mondta Hartwig von Saß, aki hozzátette: hatalmas előny a nyári időszak, hiszen a korábbi, tavaszi, de sokszor még télies időszak helyett a résztvevők napsütésre, jó időjárásra számíthatnak.

:-)

Az üzleti kilátások is jók, állítják a szakemberek: a megújulás eredményezte eufória a vállalatok keretében is megmutatkozik. Achim Berg, a németországi számítástechnikai és távközlési cégeket tömörítő Bitcom elnöke bemutatta azt a felmérést, amelynek eredménye szerint a vállalatok képviselőinek 86 százaléka az eladások növekedésére számít. – Az utóbbi években nem volt ilyen magas ez a mutató – közölte a kéttucatnyi országból érkezett újságíróknak az elnök.

A sajtótájékoztatót követően alkalom adódott elbeszélgetni különböző cégek képviselőivel. Az elektromos autók számára töltőállomásokat gyártó Ionity vállalat munkatársa, Paul Entwistle elmondta: a napokban dobják piacra 350 KW-os stációikat. – Amennyiben valaki a megfelelő típusú elektromos kocsival rendelkezik, s igénybe veszi szolgáltatásunkat, 20 perc alatt annyira feltöltheti az áramot tároló rendszert, hogy akár 400-500 kilométert is vezethet. Tudom, sci-finek tűnik, amit mondok, de a technológia már létezik. 2020-ig 400 töltőállomást szándékozunk építeni Európa-szerte, elsősorban azokon az útvonalakon, amelyeken sok turista közlekedik.

Az CEBIT-előzetesen bemutatott, 2 kilogramm terhet szállítani képes drónról, illetve a repülőjegyet és szállodai szobát foglaló robotról készült képsorok a Szabadság hírportálon (www.szabadsag.ro) tekinthetők meg. Keresési kulcsszavak: CEBIT előzetes.

Az üzleti fesztivál weboldala: www.cebit.de


EZ ÉRDEKELHETI
SMART ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A kárpátaljai magyar képviselőjelöltek ...
Dăncilă nem bízik Kövesiben
Az első ember 50 éve lépett a Holdra

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ