RMDSZ: regisztráltuk a Minority SafePack aláírásait
Vissza

RMDSZ: regisztráltuk a Minority SafePack aláírásait

Regisztrálták az Európai Bizottság online rendszerében a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés aláírásait - tájékoztat az RMDSZ.
Az RMDSZ által kezdeményezett, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által koordinált aláírásgyűjtés 2017 áprilisában indult, és a rendelkezésre álló egy év alatt összegyűjtött támogatói nyilatkozatok közül a 28 uniós tagállam szakhatóságai 1 128 385-at hitelesítettek. Ezeket láttamozta az Európai Bizottság, amely egy közleményt is kiadott erről - írja a dokumentum.

Az Európai Unió őshonos kisebbségei, nemzeti közösségei számára uniós támogatást és védelmet kérő kezdeményezés aláírásait online nyújtották be, és egy hónapon belül fog sor kerülni a személyes találkozóra, amelyen a témával foglalkozó uniós biztosok és főigazgatók fogadják a kezdeményező bizottság és a FUEN képviselőit.

A közlemény szerint ezt követően fél éve lesz az Európai Bizottságnak arra, hogy kialakítsa álláspontját, döntést hozzon a jogalkotási folyamatról. Az Európai Parlamentben egy közvitára fog sor kerülni, amelyen minden érdekelt fél részt vehet, ugyanakkor egy plenáris vita is lesz az EP-ben.

„Az aláírások benyújtása egy fontos lépés a Minority SafePack történetében. Ez az előfeltétele annak, hogy februárban személyesen ismertessük a biztosokkal, főigazatókkal a terveinket, és benyújtsuk a szakértői csoportunk által előkészített jogszabálytervezeteket' - nyilatkozta Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke.

„A parlamenti plenáris vitát szintén nagy lehetőségnek tartjuk, hiszen ha támogató határozattal zárul, hatalmas nyomást jelent majd az EB-re, hogy kedvezően döntsön a jogalkotásról. Eközben folytatódik az a lobbi, amelyet európai fővárosokban végzünk, kormányokat és nemzeti parlamenteket kérve arra, hogy ők maguk is jelezzék az EB-nek, hogy támogatóak ebben az ügyben, és fontosnak tartják a jogalkotást az őshonos kisebbségek kérdésében” – tette hozzá.

EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestnek gyanús a sok gyalogos a ...
Fullasztó tömbházfertőtlenítés: nem ...
Többszörösére emelték a kijárási ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ