RMDSZ: a nép ügyvédje közbelépését kérik a választási törvény módosítása miatt
Vissza

RMDSZ: a nép ügyvédje közbelépését kérik a választási törvény módosítása miatt

Az RMDSZ szerint a kormány alkotmányellenesen módosította a parlamenti választási törvényt, ezért Kelemen Hunor hétfőn levélben kérte a nép ügyvédjének a közbelépését. A közlönyben múlt pénteken jelent meg, így hétfőn lépett hatályba az a jogszabály, amelyet az előrehozott parlamenti választások körüli joghézag felszámolásának szükségességével indokolt a Ludovic Orban vezette kormány.

A rendeletben a szervezési tennivalók pontosítása mellett a kormány a választási jogosultságot is kiterjesztette oly módon, hogy a szavazók már nemcsak saját lakhelyük parlamenti képviseletébe szólhatnak bele, hanem bármelyik szavazókerületben leadhatják voksukat. Az RMDSZ elnöke Renate Webernek írt levelében amellett érvelt, hogy ez a rendelkezés és a sürgősségi rendelet több más pontja is a választási rendszer burkolt módosítását jelenti, amit alkotmányellenesnek tart. Kelemen Hunor ezért felkérte az ombudsmant, hogy emeljen alkotmányossági óvást a kormányrendelet ellen.

Mint ismeretes, megyei pártlistás arányos választási rendszerben választják meg a kétkamarás törvényhozás tagjait. Az országot 42 választókerületre osztották fel, amelyekben lakosságarányosan megszabták a képviselők és szenátorok számát. A 41 megye mellett a főváros képezi a 42. választókerületet, a külföldön élő román állampolgárok számára pedig egy 43. választókerületet alakítottak ki.

A kormány szerint korábban a többszöri szavazás megakadályozása miatt vezették be azt a megkötést, hogy mindenki csak saját választókerületében adhatja le voksát, ezt a problémát azonban a négy éve beüzemelt, a szavazók személyi adatait valós időben ellenőrző informatikai rendszer kiküszöböli, így nincs már ok „a választójog korlátozására”.

Az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint azonban eltorzítja a helyi közösségek politikai képviseletét az, ha egy-egy választókerületben a mandátumelosztásnál figyelembe vett helyi lakosságszámnál lényegesen több választó (ideiglenes lakcím nélküli vendégmunkás, diák vagy átutazó) szavaz az illető megye jelöltlistáira.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírus: 156 halálos áldozat
Ludovic Orban: ha nem jutnak hozzá, az ...
Nyughatatlan természetű volt Hollywood ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ