RMDSZ: a közigazgatási kódex a 90-es évekbe veti vissza Romániát a kisebbségi jogok tekintetében
Vissza

RMDSZ: a közigazgatási kódex a 90-es évekbe veti vissza Romániát a kisebbségi jogok tekintetében

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Cseke Attila szerint elfogadhatatlan a kormány által sürgősségi rendelettel elfogadott közigazgatási törvénykönyv, mert az a kisebbségi jogok tekintetében több tíz évvel, a múlt század 90-es éveibe veti vissza Romániát. A közigazgatási kódex korábbi változatát kidolgozó parlamenti különbizottság RMDSZ-es tagjának nyilatkozatát a szövetség szerdai hírlevele idézte.

Bár a törvénykönyvnek a keddi kormányülésen elfogadott szövege még nem jelent meg a közlönyben, az RMDSZ úgy értesült, hogy a törvénykönyv új változatából a kisebbségi anyanyelvhasználatot szabályozó, már hatályos rendelkezések egy része és a parlamenti vita során korábban elfogadott, az RMDSZ által javasolt többletjogok többsége is hiányzik.

„Elfogadhatatlan a kormány által elrendelt közigazgatási törvénykönyv. A kisebbségi jogok tekintetében több tíz évvel veti vissza Romániát, a 90-es évek állapotára” – jelentette ki Cseke Attila. 

A parlamenti munka során kidolgozott törvénykönyv-javaslathoz az RMDSZ törvényhozói közel száz módosítást fogalmaztak meg, ebből számos javasolt rendelkezés a nyelvi jogokra jelentett volna garanciát, és bővítette volna azokat.

„Amit szakmai munkával és politikai támogatással a parlamentben sikerült elérnünk, azt a kormány teljes mértékben figyelmen kívül hagyta, és kitörölte a kedden tárgyalt változatból” – nyomatékosított a közigazgatási törvénykönyv kidolgozásáért felelős parlamenti különbizottság tagja. Hozzátette: „a kormány azt az álláspontot képviseli, hogy Románia egy modell ország a kisebbségi jogok tekintetében. Ezzel szemben a sürgősségi rendelet a megszerzett nyelvi jogokat is eltörli, olyan jogokat, amelyeket tizenhárom éve hatályban lévő törvény szentesít.”

A közigazgatási törvénykönyv-javaslatot a parlament fél éves szakbizottsági munka után megvitatta és elfogadta, az ellenzéki pártok azonban alkotmánybírósági óvást emeltek ellene, így nem léphetett érvénybe.

„Értesüléseink szerint az egyetlen, a nyelvi jogokra vonatkozó előírás, amelyet az RMDSZ javasolt, s amely benne maradt a kormány által elfogadott változatban, azt írja elő, hogy anyanyelvű formanyomtatványok segítsék ezután az önkormányzati ügyintézést, miközben azok elfogadtatását lényegesen megnehezítették” – mondta el Cseke Attila.

A rendelet a parlament asztalára kerül jóváhagyásra. Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője nyilatkozatában hangsúlyozta: ismét beigazolódott, hogy a széleskörű parlamenti vita és a megalapozott szakmai munka jó tervezeteket, a kormány sürgősségi rendeletekkel hozott döntései pedig súlyos hibákat eredményeznek. „A parlamenti munka során az RMDSZ ismét beterjeszti módosításait, harcolni fogunk a nyelvi jogokért” – mondta Cseke Attila.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A szenátus elutasította a gyermekpénz ...
Román városnak akarják láttatni ...
Rollerezőket és bringásokat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ