RMDSZ: a kormány készítsen hatástanulmányt arról, hogy hol lenne engedélyezett a bányakitermelés
Vissza

RMDSZ: a kormány készítsen hatástanulmányt arról, hogy hol lenne engedélyezett a bányakitermelés

„Az RMDSZ képviselőházi frakciója csak abban az esetben tudja támogatni, a Natura 2000-es besorolású területek szabályozására vonatkozó törvénymódosítást, ha a szaktárca hatástanulmányt készít azokról a bányákról és településekről, ahol elindulhatna az altalajkincsek kitermelése" − mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, volt környezetvédelmi miniszter.

Úgy értékelte, a képviselőház csak akkor dönthet felelősen ebben a kérdésben, amennyiben megfelelő módon tájékoztatja a pártokat a kormány. „Jelenleg a képviselőházi szakbizottságokban  tárgyaljuk ezt a módosítást, amelyről a környezetvédelmi szakbizottság kell jelentést tegyen, valamint másik négy szakbizottság véleményezzen. Az RMDSZ minden szakbizottsági vitán ezt az álláspontot fogja képviselni” − hangsúlyozta Korodi Attila.

A képviselőház közigazgatási bizottsága kedden tárgyalta a tervezetet, a bizottsági munkálatokról Csoma Botond képviselő, szakbizottsági tag elmondta: „Többek között úgy módosulna a Natura 2000-es besorolású területeket szabályozása, hogy feloldaná a védett területi státust - az országos környezetvédelmi szakhatóság jóváhagyásával- a védett terület azon részén, ahol 2007. június 29. előtt engedélyezve volt a bányászat, illetve a természetvédelmi területek azon részein, amelyek a települések belterületeit ölelik fel. Tekintettel arra, hogy nincs tisztázva és pontosítva, hogy milyen bányákra vonatkoznának az új előírások, arra kértem a szakbizottságban a kormány képviselőit, hogy mutassanak be egy hatástanulmányt erre vonatkozóan, valamint a szakbizottságot arra, hogy addig is halasszák a véleményezés elkészítését a tervezetről” – mutatott rá Csoma Botond, november 21-én Bukarestben a szakbizottsági munkálatokat követően.

Az RMDSZ Kolozs megyei törvényhozója kifejtette, ebben a formában nem tudja támogatni ezt a kezdeményezést, hiszen pontosan nem látja, hogy melyek az érintett területek. „Természetesen szükség van az altalajkincsek kitermelésére, azonban ez a folyamat szigorú nemzetközi és országos környezetvédelmi előírások mentén kell történjen” – részletezte a képviselő, majd hozzátette: további szakmai vitákra van szükség a civil szervezetek és az érintettek bevonásával.

A szakbizottsági ülésen a kormánykoalíciót alkotó pártok képviselői nem hagyták jóvá az RMDSZ kérését, nem halasztották az tervezet megvitatatását, valamit a kormány sem fejezte ki szándékát arról, hogy hatástanulmányt készítene, így az RMDSZ képviselője a tervezet ellen szavazott – tájékoztat az RMDSZ.

A Néppárt üdvözli az RMDSZ képviselőházi frakciójának döntését

A verespataki ciántechnológiás bányaberuházások ügyében Románia szenátusa, beleértve az RMDSZ hat szenátorát, október 23-án, 66 igenlő szavazattal elfogadta a védett természeti terület határainak módosítására vonatkozó tervezetet, ezen belül az ott található altalajkincsek kibányászását. Soós Sándor, Néppárt országos alelnöke nyílt levélben szólalt fel az ügy kapcsán, kifejezve abbéli reményét, hogy a szenátusi frakcióval ellentétben, az RMDSZ képviselőházi tagjai bölcsebb döntést hoznak, és megakadályozzák a verespataki bányaberuházás megvalósulását. Soós Sándor üdvözli az RMDSZ képviselőházi frakciójának fellépését.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Horvát fiaskó
Hősiesség
Rókáék

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ