Rendőrségi eljárás indult a mai reptéri botrány miatt
Vissza

Rendőrségi eljárás indult a mai reptéri botrány miatt

A csendőrséget és a rendőrséget is riasztani kellett csütörtökön a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtérre, mivel a különjáratokkal Németországba utazó romániai vendégmunkások , több mint 1500 személy összezsúfolva, lökdösődve várakozott a légikikötő parkolójában, mindezt a dühöngő járvány kellős közepén, amikor katonai rendelet kötelez otthonmaradásra, vagy ha ez nem lehetséges, legalább másfél méteres távolságtartásra a vírus terjedésének megfékezése érdekében. A hatóságok egymásra hárítják a felelősséget, abban viszont egyetértés van, hogy a munkaközvetítő cég nem a körülményeknek megfelelően járt el, ellenük a rendőrség büntető eljárást indított, az incidenst az ügyészség is vizsgálja.

David Ciceo, a Kolozs Megyei Tanács hatáskörébe tartozó reptér vezérigazgatója elmondta: csütörtökön 12 járat szállt fel a következő úticélokkal: Berlin, Baden-Baden/Karlsruhe és Düsseldorf.

“Bár csupán 13 órakor indult az első járat, az a cég, amelyik a munkaerő toborzásért felelt, és amely magára vállalta a munkások szállítását is, sokkal korábban, már a reggeli órákban idehozta az erdélyi és moldvai megyékből a dolgozókat” – nyilatkozta az igazgató. Ciceo ugyanakkor mulasztással vádolta a prefektúrát és a megyei tanácsot. Elmondta: többször is kérte, intézkedjenek a reptér parkolójának a fertőtlenítésére, amely kész fertőzési góc, de hiába, süket fülekre talált.

Az ügyben megszólalt Mircea Abrudean, Kolozs megye prefektusa is, aki a Hotnews hírportálnak nyilatkozva a reptér vezetőségére és a munkaközvetítő cégre hárította a felelősséget. Elmondta, se a prefektúrát, se a megyei tanácsot nem tájékoztatták ezekről a különjáratokról, a tévéből szereztek tudomást az incidensről. Ciceo nem jelezte az illetékes megyei intézményeknek, de még a megyei válságstábnak sem, hogy mi készül. Visszautasította ugyanakkor a reptér igazgatójának vádjait a fertőtlenítés elmulasztására vonatkozóan azt erősítve, hogy nekik nem szólt senki.“A megyei hatóságokat a reptéren uralkodó állapotokról, csak akkor szereztek tudomást, amikor a helyzet ellenőrizhetetlenné vált”, Abrudean a reptér igazgatójának lemondását követelte. Az ügyet ki fogják vizsgálni, fenyegetett.

Szombaton és vasárnap további különjáratok indulnak romániai munkásokkal Németország felé, a prefektus ígéri, minden szükséges intézkedést meghoznak, hogy hasonló incidensekre ne kerüljön sor.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bajnokok Ligája: a Ferencváros 55 év ...
Táblagépeket ajánlott fel Kolozs megyei ...
Más módszerrel kell tanítani és tanulni ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ