Rendőrök vigyázták a kérészek násztáncát
Vissza

Rendőrök vigyázták a kérészek násztáncát

A társhatóságokkal együttműködve a szokásosnál sűrűbb járőrszolgálattal őrködtek a kérészek biztonsága felett a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a tiszavirágzás idején. A tiszavirág (Palingenia longicauda) védett rovarfaj, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-t arról  tájékoztatta, hogy a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel együttműködve folyamatosan és visszatérően ellenőrzi a rendőrkapitányság illetékességi területét a tiszavirágzás idején.

A kérész napjainkra csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján – főként a Körösön – lelhető fel.

A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása. Engedély szükséges a gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez és birtokban tartásához is – hívták fel a figyelmet.

Hozzátették: a védett rovar egyedének elpusztítója szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Természetkárosítást is elkövethet, aki a rovarok telepét károsítja meg vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt. Természetkárosítás miatt kell felelnie annak is, aki a rajzásba kisgéphajóval szándékosan belehajt és megzavarja, elpusztítja a kérészeket.


ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vizes vb: A férfi gyorsúszó váltóé az ...
EYOF: a vasárnapi nyitóünnepséggel ...
A meghallgatások hete Washingtonban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Elhunyt Kántor Lajos író, ...
  • VIDEÓ – Tiltakozó zavarta meg ...
  • Gyermekünk, a zsarnok
  • Hűvös tartózkodás
  • Elhunyt Jancsó Miklós színművész