Rendkívüli Verdi-hangverseny a Szent Mihály-templomban
Vissza

Rendkívüli Verdi-hangverseny a Szent Mihály-templomban

Rendkívüli Giuseppe Verdi-hangversenyre hívják az érdeklődőket március 25-én, szombaton este fél 8-tól a kolozsvári Szent Mihály-templomba, derül ki szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből. Az olasz mester egyik legismertebb és legmegrázóbb műve, a Messa da Requiem hangzik el a bécsi Ensemble Koinonía vegyeskar (karnagy Hans Hausreither) és a kolozsvári BBTE Református Tanárképző Kar kamarakórusa (karnagy Windhager-Geréd Erzsébet) előadásában. „A nagysikerű novemberi bécsi közös Verdi-koncert után városunkban is meg lehet hallgatni ezt a liturgiailag is az egyházi év nagyböjti időszakához kötödő művet”, áll a közleményben.

Az eredetileg Rossini emlékének szánt halotti misét, amelynek tételeit  az első tervek szerint különböző zeneszerzőknek kellett volna megkomponálniuk,  Verdi 1868-ban el is kezdte az utolsó tétel, a Libera me megkomponálásával. A közös Opus Magnum nem valósult meg, így Verdi maga fejezte be néhány év múlva a Requiemet, és a kor egyik legnagyobb olasz írójának és hazafiának, Alessandro Manzoni emlékének ajánlotta. A mű bemutatójára a zeneszerző saját kezű vezénylete alatt a milánói San Marco-székesegyházban került sor 1874. május 22-én.

A kolozsvári koncert szólistái Cornelia Horak (Ausztria), Barbara Hölzl (Németország), Gustavo Quaresma (Brazília) és Wolfgang Bankl (Ausztria, bécsi Operaház szólóénekese) lesznek. Mindannyian világszerte ismert és elismert művészek, számos hírneves operaház és koncertterem  állandó vendégei. Kolozsváron először lesz alkalmunk hallani őket.

A Kolozsvár jeles zenészeiből alkotott zenekar koncertmestere Ana Török lesz, vezényel Windhager-Geréd Erzsébet.

A rendhagyó koncertre a belépés díjtalan.  Az adományokat a Zenepedagógia tanszék diákjainak tanulmányi körülményei  fejlesztésére (hangszer vásárlás, CD-felvétel készítése) fogják fordítani.

„A nagyméretű zenei esemény szervezői – a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kovács Sándor főesperes, és a Református Tanárképző Zenepedagógia Tanszéke – szeretettel hívják és várják a kolozsvári zenekedvelő közönséget”, olvasható a közleményben.

(Borítókép: a BBTE Református Tanárképző Kar kamarakórusa)


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Morawiecki-Dăncilă találkozó Varsóban
Több PSD-s képviselő is átigazolt Ponta ...
Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat: ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • Próbacikk
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése
  • „Itt a tudomány és a vallás kéz a ...
  • BAJNOK A KOLOZSVÁRI CFR 1907!