Rendkívüli filmvetítés világtalanoknak Kolozsváron
Vissza

Rendkívüli filmvetítés világtalanoknak Kolozsváron

November első két napján Kolozsváron járt a Világtalanok Filmhozzáférési Karavánja, amely a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Hátrányos Helyzetű Diákok Irodája szervezésében különleges élményben részesített több látássérült fiatalt.

Az egyetem Pszichológia és Társadalomtudományi Kara különleges pszichopedagógia osztályának, valamint a Látássérültek Technikához Való Hozzáférési Központjának támogatásával  november első napján a BBTE Klubjában a Cristian Mungiu rendezte Érettségi című film   szerepelt a programban, csütörtök délután pedig a kar Mócok úti épületében a Cristi Puiu rendezésében készült Sieranevadát élvezhette a tucatnyi érdekelt. A kívülálló szemével valahogy úgy, mintha rádió segítségével biztosítanák a tévézést.

Az alkalmazott módszer szerint a világtalanok fülhallgatót kapnak, amelyben a vetítés alatt, és főként a film beszédszegény részeiben egy hang magyarázza nekik a képet: a fontosabb gesztusokat, a szereplők öltözetét, mimikáját, a környezetet, hogy a „néző” megértse a cselekményt, és bele tudja élni magát az alkotás hangulatába. A csütörtöki előadáson tucatnyian voltak kíváncsiak a filmre. Előzőleg az egyik fiatalember elmondta, hogy ő már részt vett Bukarestben egy ilyen vetítésen, és nagyon hálás volt azért, hogy most Kolozsváron is lehetőség nyílt rá.

A filmkaraván megvalósítói közölték, hogy nagyjából félúton járnak: eddig tizenegy hazai városban vetítettek, és még tizennégy van hátra. Az első ilyen különleges filmvetítési próbálkozásuk 2005-ben volt, de akkor műszaki felszerelésük minősége kifogásolható volt. A fokozatos fejlődés után 2015-ben már filmfesztivált tartottak. Mostani karavánjuk során szívesen fogadnak közönségüktől minden észrevételt, javaslatot, hogy tovább tökéletesítsék ezt a „műfajt”. A filmeken kívül hangoskönyvek terjesztését is szorgalmazzák. A rendkívüli filmkaraván anyagi támogatója az Országos Kulturális Alapkezelő és az Országos Moziközpont.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A szent és a farkas nyerte az Európai ...
Adventi Könyvvásár új térben
Gyermekvédelem

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ