Rendezvényajánló
Vissza

Rendezvényajánló

Művészetek a Szilágyságban. In memoriam Szabó Vilmos

A XIV. Szilágyság-kutatás rendezvénysorozat keretében május 19-én és 20-án szerveznek Művészetek a Szilágyságban. In memoriam Szabó Vilmos címmel tudományos ülésszakot. Az esemény szervezői: Erdélyi Múzeum-Egyesület Zilah és vidéke, valamint szilágysomlyói fiókegyesülete, a zilahi EMKE, az RMDSZ Szilágy megyei szervezete, a Tövishát Kulturális Társaság, a Pro Zilah Egyesület, a Szilágy Társaság, a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ, valamint a Hepehupa művelődési folyóirat.

A zilahi Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központban Szabó Vilmos retrospektív kiállítással indul a program május 19-én, pénteken. A kiállítást megnyitja Szabó Attila művészettörténész. 17 órakor Balog Lucian Szimbólumok hermeneutikai elemzése Szabó Vilmos művészetében című, 17:20 órakor pedig Oláh Mihály Hévézi Endre művészete és zilahi vonatkozásai című előadása kezdődik. 18 órakor Bajusz István beszél egy zilahi úrasztali kehelyről, 18.20 órakor Lakó Éva a református egyház textiliáin látható szimbólumokról. 18 órakor könyvbemutatók is kezdődnek: az Ahogy az Egy Isten látja. 40 erdélyi unitárius templom című könyvet László László, a Kalotaszegi krónikácskákat pedig Kovács Kuruc János ismerteti. 19.20 órakor a dobai citerások Menjünk, menjünk Betlehembe című betlehemes játéka kezdődik. 19.40 órakor átadják a Petri Mór díjat. Május 20., szombaton a szilágylompérti református templomban folytatódik a program. 10 órakor Bogya Árpád mutatja be a szilágylompérti református templom festett kazettáit. 15 órakor Posta Rozália néprajzi gyűjteményének megtekintését tervezik Szilágynagyfaluban. A kiállítás ünnepélyes megnyitója a IX. Bánffy György Nap részét képezi.

 

Százéves a kárásztelki katolikus templom

A kárásztelki római katolikus templom felszentelésének 100 éves évfordulója alkalmából több programmal is készülnek a helybéliek. Május 17-én 18 órakor szentmise kezdődik, majd Kovács Zsolt tart előadást A templom – az Isten lakóhelye a Földön címmel. Május 18-án 16.30 órakor keresztúti áhítatosságot, 18 órakor pedig szentmisét tartanak. Május 19-én 18 órakor ismét szentmise kezdődik. 19.15 órakor Szent László freskókiállítást nyit meg Gaal Gergely a Pro Patria Alapítvány elnöke. Május 20-án 15 órakor a Kárászfanband rézfúvós zenekar utcai felvonulása kezdődik. 16.30 órakor Nagy Mihály Zoltán és Szabó Ödön Kárásztelek templomáról és múltjáról szóló könyvének bemutatója szerepel a programban 18 órakor szentmise kezdődik. 19.30 órakor a Kárászfanband rézfúvós zenekar koncertezik. Május 21-én 9 órakor megáldják a falu határában felállított új keresztet. 10 órakor ünnepi szentmise zárja a rendezvénysorozatot, amelyet Böcskei László megyés püspök celebrál.

 

Népművészeti kiállítás nyílik Szilágynagyfaluban

Állandó jellegű népművészeti kiállítás nyílik Szilágynagy­faluban május 20-án, 15 órától a Báró Bánffy György Kulturális Társaság, az Erdélyi Múzeum-Egyesület, Zilah és vidéke, valamint a szilágysomlyói fiókszervezet részvételével, a IX. Bánffy György Nap keretében. A kiállítás Posta Rozália néprajzi gyűjteményének köszönhetően valósulhat meg. Az Arany János tér 1. szám alatt található népművészeti kiállítás ünnepélyes megnyitóját 16.30 órakor Báró Bánffy György emléktáblájának koszorúzása követi, majd 17 órától a kiállítás értékelésére és méltatására kerül sor. 19 órától kulturális műsor várja az érdeklődőket, majd 20 órától Hercz Vilmos koreográfus vezetésével táncház zárja az ünnepséget. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Johannis bejelentette, hogy ismét indul ...
Idegek játéka
Kolozsvári Pride – Andreas ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ