Rendezvényajánló
Vissza

Rendezvényajánló

MŰVÉSZEK A KAMERA FÓKUSZÁBAN címmel magyar fotósok és filmesek fényképeiből szervez kiállítást a Magyar Művészeti Akadémia Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával és a kolozsvári Művészeti Múzeummal együttműködve. A kiállítást május 16-án, hétfő délután 6 órakor nyitják meg a Bánffy-palotában (Főtér 30. szám) Köszöntő beszédet mond Lucian Năstasă-Kovacs, a Művészeti Múzeum igazgatója, Mile Lajos főkonzul, Haris László akadémikus, majd ezt követően szakmai megnyitót tart Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója, a kiállítás kurátora.

MASTERCLASS LAVINIA CHERECHEȘ címmel tartanak koncertet május 16-án, hétfő este fél 7-től a Néprajzi Múzeum Redut termében (Unió/ Memorandumului utca 21 szám). Zongorán kísér: Kolcsár Péter. Fellépnek: Mădălin Claudiu Băban, Vanesa Ștefania Chiorean, Adriana Iacob, Denisa Iamandi, Ildikó Jávorková, Dariana Elena Jurjuț, Kálmán Réka Edina, Dmitro Melnyk, Giorgiana Moldovan, Ilona Năstase, Valentina Pușcaș, Diana Rad, Melania Turcu.  A belépés ingyenes.

SZAJBÉLY MIHÁLY CSÁTH GÉZA ÉLETE ÉS MUNKÁI. RÉGIMÓDI MONOGRÁFIA című nagyszabású irodalomtörténeti munkáját mutatják be május 17-én, kedd délután 6 órától a Bölcsészkar kis dísztermében (Horea út 31., Popovici terem). A Magvető Kiadónál napvilágot látott, az oktatásban kiválóan használható, de a nagyközönség érdeklődésére is számot tartó könyvet bemutatja, a szerzővel a monográfiáról és a Csáth-életműkiadásról beszélget T. Szabó Levente, az est házigazdája Biró Annamária. A tragikusan fiatalon elhunyt, szabadkai származású Csáth Géza (1887–1919) a 20. század elejének rendkívül tehetséges írója, orvos, pszichoanalitikus, zenekritikus és festő, Kosztolányi Dezső unokatestvére. A Nyugat munkatársa, a magyar irodalmi modernizmus kiemelkedő alkotója, döbbenetes erejű, nagy hatású novellák szerzője. Szajbély Mihály irodalomtörténész és több más kutató jóvoltából mára már teljes novellisztikája, drámái, de pszichoanalitikus írásai, érdekfeszítő naplóinak és levelezésének hatalmas része is hozzáférhető.

 


EZ ÉRDEKELHETI
 • Rendezvényajánló
  Rendezvényajánló
 • Rendezvényajánló
  Rendezvényajánló
 • Rendezvényajánló
  Rendezvényajánló
 • Rendezvényajánló
  Rendezvényajánló
 • Rendezvényajánló
  Rendezvényajánló
 • Rendezvényajánló
  Rendezvényajánló
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ