REKORDSZÁMÚ ÚJ FERTŐZÖTT EGY NAP ALATT (FRISSÍTVE RAED ARAFAT ÉS LÁSZLÓ ATTILA REAKCIÓJÁVAL)
Vissza

REKORDSZÁMÚ ÚJ FERTŐZÖTT EGY NAP ALATT (FRISSÍTVE RAED ARAFAT ÉS LÁSZLÓ ATTILA REAKCIÓJÁVAL)

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) iménti közlése értelmében az elmúlt 24 órában 555 új fertőzöttet igazoltak.

Ez rekordot jelent, a szám az új koronavírus-járvány kezdete óta ma a legmagasabb.

Közölték azt is, hogy jelenleg 237 beteget ápolnak az intenzív osztályon.

A fertőzöttek közül 22 284 személyt kiengedtek a kórházból, közülük 20 799-et gyógyultnak nyilvánítottak, 1485-en pedig tünetmentesek, így ők tíz nap után elhagyhatták a kórházat.

Ez idáig 796 484 koronavírustesztet végzetek el Romániában.

A hatóságok a távolságtartási és beltéri maszkviselési szabályok betartására szólították fel a lakosságot a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében, ugyanakkor elítélték azokat, akik a fertőzésveszély tagadásával, a hatósági óvintézkedések elleni lázítással veszélyeztetik az emberek egészségét.Arafat: amennyiben az emberek nem tartják be a szabályokat...Raed Arafat reagált a GCS által közölt adatokra. A belügyi államtitkár jelentősnek nevezte a növekedést.„Amennyiben az emberek nem tartják be jobban a szabályokat, eléggé komoly a további növekedés veszélye. Nem állíthatjuk azt, hogy rosszindulat nyilvánul meg a lakosság részéről. Lazító intézkedéseket hoztunk, ám ezeket bizonyos feltételek betartásával ellensúlyoztuk: védőmaszk viselése, ismeretlen embercsoportoktól való távolságtartás és a többi” – nyilatkozta.Az újságírók arról is faggatták: ismét kihirdethetik a szükségállapotot?- Nehéz megmondani, hány eset fölött tudjuk javasolni az intézkedés bevezetését – tért ki a válasz elől az államtitkár.

László Attila: főleg Bukarest és környéke érintettA napi rekord esetszámmal kapcsolatban László Attila a Szabadság kérdésére válaszolva elmondta: ez egyrészt azzal magyarázható, hogy bizonyos megyékben (Bukarest, Arges, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea) megnőtt a tesztelések mértéke, másrészt pedig a lakosság fegyelmezetlensége, a hétvégi kiruccanások, a tengerparti nagy létszámú bulik következményének tudható be.Az orvos végzettségű RMDSZ-es szenátor rámutatott: Erdélyben nem olyan nagy a fertőzések aránya, ami az emberek fegyelmezettségének köszönhető, a jelenlegi nagy esetszám elsősorban a Kárpátokon túli területekre, főleg Bukarestre és környékére vonatkozik. László Attila ugyanakkor kiemelte Galaţi-ot, ahol a megyei kórházban több mint hatvan egészségügyi dolgozó fertőződött meg.A szenátus egészségügyi szakbizottságának az elnöke aggasztónak nevezte viszont azt, hogy az utóbbi hetekben 1,7-ről 4 százalékra ugrott fel a pozitív tesztek aránya. Továbbá az is aggodalomra ad okot, hogy Ausztria ismét a vörös zónába sorolta Romániát, ugyanis amennyiben nem csökken a fertőzések aránya, könnyen a többi ország is hasonló intézkedést hozhat.László Attila úgy vélte, hogy az esetleges fertőzési gócok kialakulásának függvényében rendelhetnek el a hatóságok újabb szigorításokat a járvány helyi szintű megfékezése érdekében.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusra halasztották a cannes-i ...
Ingyenes online Rossini Gála a Müpából
Meghalt Börcsök Enikő színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ