Régi kerékvágásban újra könyvhét Kolozsváron
Vissza

Régi kerékvágásban újra könyvhét Kolozsváron

Úgy tűnik, az elmúlt évek programszervezési bizonytalanságai végre háttérbe szorulnak, így idén már a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét is hagyományos, korlátozások nélküli formában várja a kolozsvári könyv- és irodalomkedvelőket. A tavalyi, jubileumi 10. kiadás megszervezését még a járványhelyzet is csak nehezíteni tudta, ellehetetleníteni nem, idén pedig már ez sem jelent akadályt az író, a könyv és az olvasó találkozásában. A június 9. és 12. között megszervezett programsorozatról – amelynek díszmeghívottja Bodor Ádám – szerdán, május 11-én tartottak beharangozó sajtótájékoztatót a szervezők. Az eseményen a szervező intézmények képviseletében jelen volt Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány elnöke, Kinizsi Zoltán, az Iskola Alapítvány munkatársa, H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke, valamint Karácsonyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) elnöke.

A 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét beharangozó sajtótájékoztatójának kezdetén Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány elnöke elmondta: a tavalyi nagysikerű jubileumi kiadás után a szervezőcsapat úgy döntött, hasonló formátumban folytatja, így a programsorozat az RMDSZ, az E-MIL, az Iskola Alapítvány és a Romániai Magyar Könyves Céh szervezésében jön létre, központi helyszíne pedig ismét a Bánffy-palota lesz. A könyvhét eseményeinek a palota udvara és belső termei egyaránt otthont adnak: a könyvvásár az első emeleten várja az érdeklődőket, az udvar és a Tonitza-terem pedig a könyvbemutatók és közönségtalálkozók helyszínéül szolgál. A központi helyszín hagyományosan idén is kiegészül a Bulgakov Kávéházzal, valamint a Vallásszabadság Házával.

A támogatók kapcsán Nagy Zoltán kiemelte: idén az RMDSZ és a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága mellett első alkalommal Kolozsvár polgármesteri hivatala és a város önkormányzata is hozzájárult a könyvhét létrejöttéhez. A könyves esemény iránti növekvő érdeklődést mutatja, hogy idén 29 könyvkiadó és könyvkereskedő jelentkezett a vásárba a tavalyi 25-höz képest. A két nagy magyarországi kiadó, a Libri és a Líra önálló standdal várja az érdeklődőket, azok a magyarországi kiadók pedig, amelyek nem tudnak személyesen jelen lenni, erdélyi partnerszervezeteik által képviseltetik magukat a kolozsvári eseményen.

Az Iskola Alapítvány elnöke hangsúlyozta: az idei könyvhét programjában elsősorban az erdélyi és erdélyi származású szerzők és köteteik kerülnek középpontba. „Igyekeztünk olyan programot kialakítani, hogy minden korosztály megtalálja a saját érdeklődési területét” – fogalmazott Nagy Zoltán, hozzátéve: a hagyományos szép- és gyerekirodalmi kötetek mellett társadalomtudományi jellegű munkák is helyet kapnak a programban, így történelmi, földrajzi, vallástudományi, de még rockzenei témájú kötetbemutatókra is sor kerül. A meghívottak közül Nagy Zoltán kiemelte „az elmúlt húsz év egyik legsikeresebb könyvének szerzőjét”, az Örökölt sors című kötetet jegyző Orvos-Tóth Noémit, akinek azóta megjelent második könyve is Szabad akarat címmel. „Napjaink egyik legjobb amatőr művészettörténésze”, Kollár Tibor is jelen lesz a Könyvhéten, akinek az Iskola Alapítvány kiadásában megjelent, több mint tíz évnyi kutatómunka eredményeit összegző Középkori művészet a Szamos mentén című kötetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők – emelte ki Nagy Zoltán. Hozzátette: az Iskola Alapítvány, a Magyar Nemzeti Levéltár és a L'Harmattan Kiadó közös kiadványát, az erdélyi életutakat tartalmazó Magyarnak maradni Erdélyben című könyvet is bemutatják a júniusi könyvszemlén.

A sajtótájékoztatón Kinizsi Zoltán a Bánffy-palota udvarán található nagyszínpad eseményeit ismertette, kiemelve: a napokra lebontott program egyelőre mindössze tervezet, az elkövetkező hónapban még történhetnek változások, így érdemes követni a könyvhét online felületeit.

Elmondta, a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet hivatalosan június 9-én, csütörtök délután két órakor nyitják meg a Bánffy-palota udvarán, ezt követően pedig Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának szervezésében az Ottlik Géza-emlékkiállítás megnyitójára várják az érdeklődőket. A nap folytatásaként a nagyszínpadon először Szentesi Éva Pedig olyan szépen éltek című kötetét mutatják be, ezt követi Kollár-Klemencz László Öreg banda című regényének, Zoltán Gábor Levegőt venni című novelláskötetének, majd Havas Juli Nincs Hold, ha nem nézed című könyvének bemutatója. A csütörtöki napot a Zilahi Csaba Erdélyi magyaRock 1970–2010 című kötete kapcsán zajló beszélgetés, valamint a témához illeszkedve a Knock Out akusztikus koncertje zárja, a tervek szerint olyan legendás erdélyi rockzenészek jelenlétében, mint például a Metropol együttes tagjai.

Pénteken, június 10-én Oberczián Géza A küldöttek, Gerőcs Péter Werkfilm, Tompa Andrea Haza és Sal Endre Mi, magyarok című kötetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, továbbá író-olvasótalálkozó keretében Bartis Attilával is találkozhatnak a Bánffy-palotában. A nap zárásaként átadják az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat: idén irodalom kategóriában Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész, képzőművészet kategóriában Jánosi Andrea grafikus, illusztrátor, előadóművészet kategóriában pedig Kató Emőke színművész kapja az elismerést.

Szombaton Gurubi Ágnessel, Nagy Koppány Zsolttal és a tervek szerint Markó Bélával is találkozhatnak a könyvkedvelők a nagyszínpadon, majd a napot a könyvhét 11. kiadásának díszmeghívottja, Bodor Ádám zárja: a közönségtalálkozón a kolozsvári születésű író teljes életműve terítékre kerül. A rendezvénysorozatot vasárnap Lackfi János, Szirtes Edina Mókus és Vecsei H. Miklós zenés-verse előadása zárja.

Kinizsi Zoltán kiemelte, a könyvhét programja kiegészül többek között a Petőfi Kulturális Ügynökség könyvbemutatóival: a kolozsváriak megismerkedhetnek a Kortárs Magyar Irodalom 12 antológiával, a Magyar Kultúra Folyóirattal, Király Farkas és Berta Zsolt regényeivel, valamint a Női sorsok, női szerzők nevű esemény részeként több más kötettel is. A tavalyi kiadáshoz hasonlóan idén is nagy hangsúlyt fektetnek a gyerek- és ifjúsági irodalom jelenlétére a Könyvhéten: olyan szerzőkkel zajlanak majd közönségtalálkozók, mint Zágoni Balázs, Molnár T. Eszter, Harcos Bálint, Szabó Borbála, Bódis Krisztina és Kele Fodor Ákos. Szintén kísérőrendezvényként emelte ki Kinizsi Zoltán Vágvölgyi B. András Greed című regényének szombat esti bemutatóját a Művész moziban: az eseményen levetítik a kötet alapjául szolgáló száz évvel ezelőtt készült némafilm rövidített változatát is.

Karácsonyi Zsolt az E-MIL által szervezett, főként a Bulgakovban zajló könyvbemutatók meghívottait ismertette a sajtótájékoztatón: a közönség mások mellett olyan szerzők legújabb kötetivel ismerkedhet meg, mint Király László, Fekete Vince, Márton Evelin, Egyed Emese, László Noémi, Láng Orsolya, Papp-Zakor Ilka, Fischer Botond, Korpa Tamás, Szakács István Péter vagy Dimény Haszmann Árpád.

A folytatásban H. Szabó Gyula az erdélyi könyvünnepek történetének rövid áttekintője után a Romániai Magyar Könyves Céh rendezvényeinek sorát ismertette: a Tamási Áron-emlékévhez kapcsolódva bemutatják az MMA által kiadott Tamási Áron albumot, ismét megrendezik a hagyományossá vált műfordítók találkozóját, valamint a könyvhét idején irodalomtörténeti megemlékezést is tartanak Kemény Jánosról – halálának tavalyi ötvenedik évfordulójához kapcsolódva –, középpontba helyezve az író kolozsvári kötődését.

A 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét részletes programja június elején kerül fel az esemény Facebook-oldalára és weboldalára.  

(Borítókép: H. Szabó Gyula, Kinizsi Zoltán, Nagy Zoltán és Karácsonyi Zsolt a sajtótájékoztatón. Fotók: Szabó Sámuel) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ