Reformátusoké lett a Gy. Szabó Béla-sorozat
A püspökség tanácstermébe „költöznek” a fametszetek
A püspökség tanácstermébe „költöznek” a fametszetek
Vissza

Reformátusoké lett a Gy. Szabó Béla-sorozat

Gy. Szabó Béla Jelenések könyvéből ihletődött 22 fametsze­tét, a képzőművész munkásságának egyik legkiemelkedőbb sorozatát ajánlotta fel Ferenczy Miklós lelkész, a hagyaték gondozója az Erdélyi Református Egyházkerület számára. Az alkotó munkáiból nyílt kiállítás Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán csütörtök délután, a tárlat megnyitóján vette át a felajánlást Kató Béla püspök Ferenczy Miklóstól.

 

A reformáció 500. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozatba kapcsolódik a Gy. Szabó Béla alkotásaiból nyílt kiállítás is, mondta el a megnyitón Mile Lajos főkonzul, az est házigazdája. „Meghatározó a látomásos jelleg, mint ahogy az ihlető forrásban is ez lényegi. A végső kérdéseket feszegeti, úgy is mondhatnánk, hogy létértelmezési művészi kísérlettel van dolgunk”, jellemezte a kiállítást a főkonzul, aki szerint a sorozat képi világa egyszerre felemelő, megrendítő, de szorongásokkal teli is.
Ferenczy Miklós nyugalmazott református lelkész, a Gy. Szabó Béla-hagyaték gondozója a kiállítás megnyitóján kiemelte: a konzulátus rendezvénytermét a művész galériának használta, alkotásai így gyakran lógtak a terem falain. Gy. Szabó Béla a kiállított sorozatot már alkotói munkájának végén készítette, egyfajta végső, fenyegető szózatként. A 22 fametszet a Jelenések könyvének 22 fejezetéből egy-egy pillanatot, látomást, villanást prezentál. Az elkészült sorozat „megszívlelendő üzenet mindenki számára”, amely mély üzenet „elmesél mindent”, méltatta az alkotásokat Ferenczy. A sorozat béketűrésre, állhatatosságra buzdít, felemelő, súlyos, de egyben „a vigasztalás kiapadhatatlan forrása, amely örök érvényű”, tette még hozzá.
A fametszetekből album is készült, amelyet a tárlatmegnyitón mutattak be. Az albumot szintén a lelkész méltatta.
Ferenczy Miklós az eseményen a teljes sorozatot, egy Gy. Szabó Béla önarcképet, illetve Ferenczy Botond egy levonatát ajánlotta fel az Erdélyi Református Egyházkerület részére, amely felajánlást Kató Béla püspök vett át.
– Ez a kiállítás emlékeztet bennünket arra a korra, amelyben a sorozat született. Gy. Szabó Béla azt mondta el, amit abban a korban leírni és kiadni nem lehetett, így üzent – jellemezte a művész munkásságát a püspök, kiemelve: mennyire fontos volt az ő tevékenysége a rendszerváltás előtti korszakban. A püspök szerint az alkotó munkái most is hasonlóan fontos szerepet töltenek be, hisz a képei mindenki számára iránymutatóak, emlékeztetőként szolgálnak, visszavezetnek a Szentíráshoz. A felajánlott alkotások a püspöki hivatal tanácstermében láthatóak majd. Ferenczy Miklós a megnyitón köszönetképpen egy pasztellt ajánlott fel a konzulátus számára, ezt Mile Lajos főkonzul vette át.
A Gy. Szabó Béla munkáiból nyílt kiállítás Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán november 17-ig látogatható, munkanapokon 9 és 14 óra között.

(Fotó: Kiss Gábor)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Cosmin Contra idegenlégiósai
Holtan találták meg a Dâmboviţa megyei ...
Továbbra is Csomortányi István az EMNP ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ