Ragaszkodnak az urológia önállóságához
Vissza

Ragaszkodnak az urológia önállóságához

A Kolozsvári Urológia és Veseátültetési Intézet vezetősége szeretné megőrizni eddigi autonómiáját, és úgy véli, hogy pénzügyi szempontból csak akkor válhat működőképessé, ha jobb finanszírozásban részesül a Közegészségügyi Biztosítópénztár által – vázolta fel a tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatón Silviu Moga kórházigaz¬gató.

– Nemrég közösségi segítséget kértünk az intézet megmentése érdekében, ezzel egyidőben pedig a hatóságok közbelépését is szorgalmaztuk, hogy továbbra is önálló entitásként, függetlenül működhessen az egészségügyi intézmény. Pénteken Florian Bodog egészségügyi miniszter is ellátogatott az intézménybe, hogy közösen megoldást keressünk a helyzetre. A teljesítménymutatók idén jelentősen javultak, ezért is reménykedünk a jobb finanszírozásban, hogy ne halmozzunk fel több adósságot – beszélt a helyzet rendezését célzó törekvésekről a kórházigazgató, aki szerint a tárcavezetővel való tanácskozáson felmerült a kórház kormányhatározattal való adósságrende­zése.

Az igazgató szerint emellett felmerült még az átszervezés lehetősége is, hogy az urológia más intézmény fennhatósága alá kerüljön, de a kórházigazgató nyomatékosan fel szeretné hívni Florian Bodog figyelmét arra, hogy az általa vezetett intézmény ragaszkodik függetlenségéhez és autonómiájához, és a más intézmény ernyője alá való sorolás ezt veszélyeztetné. 

Az urológia vezetősége egy hasonló esetről is beszámolt, amikor a marosvásárhelyi Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetét olvasztották be egy másik intézetbe, de miután ez rossz döntésnek bizonyult, két év után ismét újraalapították. Úgy vélik, ezt a hibát nem kellene megismételni. 

Emanuel Ungureanu képviselő, aki az előző kórházvezetés kivizsgálását kérte a Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóságnál, azzal vádolta a minisztert, hogy fel akarja számolni és a megyei kórház egy részlegévé akarja tenni az urológiát. – Találkozónkon arról kérdeztem a kórház vezetőségét, hogy örülnének-e egy új vezetőségnek. Azért látogattam az intézetbe, hogy továbbítsam feléjük, hogy semmilyen körülmények között nem elfogadható az a viselkedés, amelyet Mihai Luncan osztályvezető tanúsított a személyzete iránt. Furcsa dolgok történtek az intézmény berkeiben, értem ezalatt, hogy a Petru Şuşcă kórházigazgató tevékenysége idején ötcsillagos szállodákban szállásolták el a minisztériumi vizsgálóbizottság tagjait. Világos, hogy Florian Bodog, Şuşcă és Luncan is többször is találkoztak a kivizsgálás idején, és az is nyilvánvaló, hogy a tárcavezető a megyei kórház igazgatójának kezére akarja játszani az urológiát, hogy az beolvaszthassa a megyei kórházba. Teljesen indokolatlan volt a miniszteri jelenlét az utolsó találkozón, ezért is vélem úgy, hogy egyértelmű zsarolásként lehet értelmezni, vagy elfogadják az adósságrendezést a minisztériumi feltétellel, vagy nem tudják kifizetni a hátralékot – nyilatkozta Ungureanu.

Silviu Moga a tegnapi sajtótájékoztatón elmagyarázta, hogyan került az általa vezetett intézmény a jelenlegi helyzetbe. – Az alulfinanszírozottságunk annak tudható be, hogy egy magánklinika számára végeztünk vizsgálatokat, amelynek költségeit az soha nem számolta el felénk. Számításaink szerint az így keletkezett hiány közel kétmillió lej. A magánklinikán megműtött betegeket hozzánk küldték utógondozásra, de ennek költségeit is csak részlegesen vagy nem reális árban térítették meg  – részletezte Moga.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Futószalagon osztották a pénzt a ...
Sporthírek röviden a nagyvilágból
CNCD: nem diszkriminált a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ