Rafinált hazafiság
Vissza

Rafinált hazafiság

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Unió hazánkkal szemben. Az eljárás nem meglepetés, Brüsszel már régóta jelezte, nem ért egyet annak a törvénynek a bizonyos előírásaival, amely a helyi termelőknek kedvez. Mint ismert, főleg azt a cikkelyt kifogásolják, amely a nagyobb forgalmú üzletláncokat kötelezné, hogy helyi termelőktől szerezzék be a friss élelmiszerek több mint felét.

A tavaly elfogadott jogszabálynak nagyon sokan tapsoltak itthon. A törvényt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) honatyái kezdeményezték, de a parlament egésze széles körű támogatással szavazta meg, és Klaus Johannis államelnök sem emelt kifogást ellene. Politikailag az ilyen népszerű döntések meghozatala megéri a pártoknak, a gond ott kezdődik, hogy amikor csak a népszerűséget tartják szem előtt, akkor olyan törvénymódosítások születnek, amelyek végül alkalmazhatatlanok. Mert az „51 százalékos” név alatt elhíresült törvénymódosítás is erre a sorsra jutott egyelőre. Már másfél hónapja kellene alkalmazni a törvényt, de a kormány azóta sem dolgozta ki a jogszabály alkalmazási szabályait. Így csaknem hét hónap telt el a törvény kihirdetésétől, de mai napig sem alkalmazták, és a jelek szerint nem is fogják.

A brüsszeli kötelezettségszegési eljárás nyomán két hónapos határideje van hazánknak, hogy igazodjon az uniós normákhoz és kiigazítsa a jogszabályt. Brüsszel három előírásba kötött bele. Az egyik szerint a nagy üzletláncokat arra kötelezték volna, hogy reklámfelületet biztosítsanak a helyi termelőknek, az üzletekben elkülönített helyen kínálják a hazai termékeket, illetve a friss élelmiszerek (hús, tojás, zöldség, gyümölcs, méz, valamint tej- és péktermékek) 51 százalékát helyi termelőktől szerezzék be.

{Tovább olvasható még 386 szó.}
A képviselőház mezőgazdasági bizottságának elnöke máris jelezte tegnap, megtalálták a megoldást, és „nem is olyan bonyolult a helyzet”. Kifejtette, hogy az első, a reklámozásra vonatkozó kifogásolt cikkelyt hatályon kívül fogják helyezni, hiszen – mint mondta – nem normális, hogy egy üzletet bizonyos termelők népszerűsítésére kényszerítsd. A másodi
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Női és férfi tenisz-világranglista. Kik ...
Bajnokságról bajnokságra, kupáról kupára
Trump beépített FBI ügynököktől tart

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vígképű lovag – Dávid Gyula ...
  • A második bécsi döntés
  • Próbacikk
  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • Személyes adatvédelem: Kokoly Zsolt ...