Rafila: két-három héten belül az új fertőzések száma elérheti a napi ezret
Vissza

Rafila: két-három héten belül az új fertőzések száma elérheti a napi ezret

Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke szerdán este úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy legkésőbb két-három héten belül Romániában naponta ezer vagy annál is több új koronavírusos esetet fognak regisztrálni.

„Ha néhány nap leforgása alatt megugrik a fertőzéses, és ezen belül a szövődményes esetek száma, nehezebb a gyógykezelés, és nagyobb a kockázat. Most naponta több száz az újonnan diagnosztizáltak száma. Tegnap (kedden – szerk. megj.) kétszázon felül volt, ma megközelítette a 150-et. Minél több esetet tudunk diagnosztizálni a tünetekkel rendelkező személyek vagy az egészségügyi alkalmazottak körében vagy akár más kategóriákban, annál nagyobb lesz a pozitív tesztek száma. Nem tudom, hogy az újonnan jegyzett esetek számának van-e nagyobb relevanciája, vagy inkább az idős vagy krónikus személyek körében diagnosztizált eseteknek, hiszen ők jelentik a legnagyobb kockázatot, és nagy valószínűséggel az intenzív terápiás osztályokra fognak kerülni. Valószínű, hogy két-három héten belül, vagy talán már hamarabb is eljutunk a napi ezer új esethez” - mondta Rafila.

A szakember úgy látja, hogy a világjárvány körülbelül két éven át fog tartani, addig, amíg meg nem jelenik az oltóanyag. Ugyanakkor az új koronavírus kezelésére már idén nyárig meg fog jelenni egy gyógyszer, így a súlyos esetek és a halálos kimenetelű fertőződések száma csökkenni fog - vélekedik a mikrobiológus.

Rafila szerint a szociális távolságtartást előíró rendelkezések mindaddig érvényben maradnak, amíg nem csökken a fertőzöttek és a súlyos esetek napi száma. Egyelőre ez a szám növekvőben van, és fontos, hogy legyen lehetőség a súlyos esetek intenzív terápiás kezelésére. „Ne feledjük, hogy egy intenzív terápián kezelt beteg körülbelül három hetet tölt azon az osztályon” - mondta Rafila.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hargita megyében is megjelent a kór
Folytatja a fertőtlenítést a városháza
Idős földészek mikor dolgozhatnak a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ