Puck-ügy: döntött az ODT, fellebbezett a KOMAB kezdeményező csoport
Vissza

Puck-ügy: döntött az ODT, fellebbezett a KOMAB kezdeményező csoport

Közleményben értesítette a sajtót a Kolozsvári Magyar Bábszínház (KOMAB) kezdeményező csoport, hogy bíróságon fellebbezte meg az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) 393/12.04.2021 határozatát, amelynek indoklását nemrég küldték ki az érintetteknek. A vizsgálatot követő döntés alapján „nem minősítették diszkriminációnak még az emberi és anyagi kapacitások látványosan aránytalan eloszlását sem a Puck Bábszínházban” – fogalmaz a KOMAB kezdeményező csoport. A közleménnyel kapcsolatban megkerestük Varga Ibolyát a bábszínház magyar tagozatának vezetőjét, a KOMAB kezdeményező csoport részéről pedig Vadas László bábrendezőt.

A közleményben a KOMAB kezdeményező csoport tagjai úgy fogalmaztak, megdöbbenéssel és csalódottsággal értesültek az ODT döntéséről és „az egyenlőtlen bánásmód bizonyosságául” pedig a tájékoztatóban az alábbi hat „tényt” foglalták össze, amelyeket „a Puck Bábszínház ismer el magáról”:

– A Puck Bábszínház román tagozatának vezetője hivatalosan 4 órában látja el azt a tagozatvezetői feladatkört, amit a magyar tagozat vezetője csupán 2 órában.

– A Puck Bábszínház román tagozatának tevékenységét románul beszélő PR szakemberek láthatják el, miközben a magyar tagozat tevékenységeinek kommunikációját PR képesítés nélkül, az irodalmi titkár kénytelen ellátni.

– A Puck Bábszínház újan vásárolt buszával több mint 10 000 km-t tett meg a román tagozat, mielőtt a magyar tagozat használhatta volna legalább egyszer.

– A Puck Bábszínház 2017 és 2020 között 13 (Törökország, Belgium, Kanada, Moldova, Franciaország) nemzetközi fesztiválra küldte ki a román tagozatot, miközben a magyar tagozat csak egy külföldi fesztiválon vett részt (Magyarország).

– A Puck Bábszínház a 2018 novembere és 2020 novembere közötti periódusban a román tagozat fesztiválszerepléseire több mint 20-szor annyit költött, mint a magyar tagozat kiszállásaira: az intézmény saját bevallása szerint közel 123 ezer lejt költött a román tagozat, és 5 300 lejt a magyar tagozat kiszállásaira az említett periódusban.

„Hogy jogszerű volna ez? Az ODT szerint igen, szerintünk nem. Igazságunk mellett kiállva, a bíróságon megfellebbeztük a döntést” – zárta közleményét a KOMAB kezdeményező csoport.

Megkeresésünkre Varga Ibolya, a Puck Bábszínház jelenlegi magyar tagozat-vezetője elmondta: az intézmény vezetősége a tavaly kirobbant vitát követően a KOMAB kezdeményező csoportjának mostani közleményében felsorolt mind az öt vádpontot dokumentumokkal alátámasztva megmagyarázta vagy adott esetben megcáfolta. Szerinte ez az újabb feszültségkeltés, valamint az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) döntésének fellebbezése nem mozdítja előre a bábszínház helyzetét, sőt, rontja az intézmény több évtizedes hírnevét, valamint a tavalyi vita után helyreállt rendet is. Varga Ibolya úgy fogalmazott: minden intézményben vannak belső konfliktusok, amelyek megoldása gyakran körülményesebb és hosszadalmasabb, de továbbra is tagadja, hogy a Puckban ezeknek bármelyike diszkriminációs jellegű lenne. Az első a közönség, a munkának mennie kell tovább és a magyar tagozatnak számos új előadásterve és megvalósítása van terítéken a következő időszakra – tette hozzá.

Vadas László szabadúszó bábrendező, a KOMAB kezdeményező csoport tagja a közleménnyel kapcsolatban lapunknak elmondta: a hasonló döntések fellebbezése bárkinek jogában áll, ők, mint a KOMAB kezdeményezői pedig elégedetlenségük okán éltek ezzel a lehetőséggel. Szerinte az ODT kivizsgálása egyébként sem volt kellően alapos és átfogó, a döntés indoklása sem tartalmazott kézzelfogható kapaszkodókat, amelyek elősegítenék a kialakult helyzetet, így abban reménykednek, a fellebbezést követően elfogadhatóbb döntés születik. Vadas László azt is elmondta: jelenleg egyeztetések folynak a Kolozs Megyei Tanácsban az önálló Kolozsvári Magyar Bábszínház ügyét illetően, amellyel kapcsolatban a kezdeményező csoport már benyújtott egy tervezetet az új intézmény működésére vonatkozóan. Szerinte a magyar bábszínház ötlete és a megvalósítására irányuló szándék nem gyűlöletkeltésből fakad, és nem kívánnak a KOMAB létrehozására tett próbálkozásokkal sem személyeket, sem intézményeket hátrányos helyzetben feltüntetni.

A kolozsvári Puck Bábszínház körüli vita egyébként 2020. augusztus 18-án kezdődött Urmánczi Jenő, a színház alkalmazott bábszínésze és korábbi magyartagozat-vezető, valamint Vadas László sajtótájékoztatójával, amelyen a magyar tagozatot diszkriminatív módon megkülönböztető vezetőségre panaszkodtak. Válaszként augusztus 25-én Varga Ibolya, magyartagozat-vezető és Mureșan Petran Emanuiel Simion, akkori igazgató is a sajtóhoz fordult az ellenük felhozott vádak tisztázása érdekében. Ezt követően az Urmáncziék által létrehozott KOMAB kezdeményező csoport sajtóközleményben újabb részleteket közölt sérelmeikkel kapcsolatban, majd az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult az ügy kivizsgálását kérve Mureșan Petran Emanuiel Simion, aki 2021. május 31-től már nem tölti be az igazgatói pozíciót, ugyanis mandátuma végén nem kapta meg a kinevezése meghosszabbításához szükséges 9-es átlagot az értékelő bizottságtól. Az intézmény igazgatói tisztségét átmenetileg Florian Roșan főkönyvelő tölti be.

EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Toleranciagyakorlás
  • Több mint egy tucat település vörös ...