Puck: támogatói nyilatkozatot követően is marad minden a régiben
Vissza

Puck: támogatói nyilatkozatot követően is marad minden a régiben

A kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozata az intézmény igazgatójának jelenlétében szeptember 16-án gyűlésen vitatta meg és tisztázta a Kolozsvári Magyar Bábszínház (KOMAB) kezdeményező csoport szeptember 15-i közleményének ügyét, amelyben arról számoltak be: közös nevezőre jutottak a tagozat minden munkatársával az önálló magyar bábszínházzal kapcsolatban. A megbeszélésen Urmánczi Jenő, a magyar tagozat bábszínésze és egyben a KOMAB egyik fő kezdeményezője is jelen volt.

Megkeresésünkre Varga Ibolya, a magyar bábtársulat jelenlegi vezetője elmondta: a szerdai tagozati gyűlésen többen sérelmezték, hogy a KOMAB a sajtónak kiküldött közleménye mellé csatolta annak a támogatói nyilatkozatnak a másolatát, amelyen szerepel a tagok aláírása is. Varga Ibolya kiemelte: az aláírt nyilatkozatban ugyan szerepel az, hogy a tagok a nyilvánosság előtt is felvállalják a magyar bábszínház támogatását, de maga az aláírás egy személyes dolog, amelyet megkérdezés nélkül nem szabadna közszemlére bocsájtani. „Urmánczi Jenő hivatkozhatott volna erre a nyilatkozatra, de arról nem volt szó, hogy a lefénymásolt dokumentumot kiadja a sajtónak, hiszen ez sérti a jogainkat” – tette hozzá a magyar tagozat vezetője.

Varga Ibolya elmondta: az igazgató, Mureșan Petran Emanuiel Simion előtt is felvállalták, hogy morálisan támogatják az önálló magyar bábtársulat ötletét, erről ad tanúbizonyságot az általuk szeptember 1-jén aláírt nyilatkozat is. „Ezért senkit nem ér semmiféle meghurcoltatás a színházban, bárkinek joga van kifejezni a véleményét és a támogatását” – hangsúlyozta. Ezzel szemben viszont a diszkrimináció kérdését ki kell vizsgálni az intézményen belül, hiszen az egy súlyos vád volt Urmánczi Jenő részéről.

„Az önálló magyar bábszínház ügye jogilag egy hosszadalmas és bonyolult folyamat. Annak tehát, hogy a közeljövőben létrejön az új intézmény kevés az esélye, de amennyiben megtörténik, akkor tiszta lappal indulva, felvételikkel és új szerződésekkel tudna megalakulni.” – részletezte Varga Ibolya és hozzátette: az aláírt nyilatkozattal gyakorlatilag magát az ötletet támogatták, de egyelőre a magyar tagozat számára a munka megy tovább a Puck Bábszínházban a megszokott módon, az intézmény szabályait betartva.

(Borítókép: jelenet a magyar tagozat Én vagyok Pinokkió című bábelőadásából. Fotó forrása: www.teatrulpuck.ro) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Okosan játszó CFR 1907 az Európa Liga ...
Rendhagyó Szent Mihály-búcsút ...
Bajnokok Ligája: a Juventus, a Barca és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ