Puck Bábszínház: mindkét oldalnak megvan a maga igaza
Ezúttal a vezetőség tagadja az ellenük felhozott vádakat
Ezúttal a vezetőség tagadja az ellenük felhozott vádakat
Vissza

Puck Bábszínház: mindkét oldalnak megvan a maga igaza

Egy hete, augusztus 18-án a Kolozsvári Magyar Bábszínház (KOMAB) kezdeményező csoportjának képviselői által tartott sajtótájékoztatón Urmánczi Jenő, a színház alkalmazott bábszínésze és korábbi magyartagozat-vezető, valamint Vadas László független rendező és szintén korábbi tagozatvezető a magyar társulat felé irányuló hátrányos megkülönböztetéssel vádolta az intézmény vezetőségét. Kedden, augusztus 25-én a média munkatársai előtt reagált a magyar tagozat jelenlegi vezetője, Varga Ibolya, valamint a bábszínház igazgatója, Mureșan Petran Emanuiel Simion a főként a pénzforrások egyenlőtlen elosztására, a magyar társulat működésének anyagi és szakmai korlátozására vonatkozó vádakra. Mindketten külön kitértek arra – az igazgató nyílt levélben is –, hogy felelőtlenül került be az RMDSZ városprogramjába az önálló magyar bábszínház terve, Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke viszont mindezt csúsztatásnak nevezi.

A Puck Bábszínház vezetősége – Varga Ibolya és Mureșan Petran Emanuiel Simion – pontokba szedve reagált az Urmánczi Jenő és Vadas László részéről érkező diszkriminációs vádakra. A korábbi sajtótájékoztatón a volt tagozatvezetők arra panaszkodtak, hogy az intézményben a magyar társulat szándékos elsorvasztása, szakmai fejlődésének ellehetetlenítése és egyéni döntéshozatalának megtagadása folyik, valamint a Kolozs Megyei Tanács részéről érkező finanszírozás egyenlőtlen módon van elosztva a román és a magyar tagozat között.

Arra a konkrét vádra vonatkozóan, miszerint 2020-ban a költségtervben a román társulatnak 65 ezer lej, míg a magyarnak csupán 15 ezer lej szerepelt Varga Ibolya már korábbi, augusztus 18-i megkeresésünkkor is elmondta: a román társulat költségében olyan színpadtechnikai felszerelések vásárlása is benne van, amelyeket mindkét társulat használni fog és a költségvetésből kiderül, hogy összességében a magyar tagozat előadásaira is többet szántak idén a fent említett összegnél.

Varga Ibolya, a magyar tagozat jelenlegi vezetője a mai sajtótájékoztatón

A sajtótájékoztatón a magyar tagozat vezetője és az igazgató is hangsúlyozta: a bábszínház hetvenéves fennállása alatt természetes, hogy időnként voltak konfliktusok, akár magyarellenes megnyilvánulások is, amelyek egy román–magyar közösség életében sajnos néha elkerülhetetlenek. Azt azonban mindketten cáfolták, hogy valóban létezne a vádként felhozott „intézményes, állandósult diszkrimináció” a Pucknál. „Ha én diszkriminációt észlelek itt, akkor én magam teszek jelentést és kihívom a diszkriminációellenes tanácsot” – jegyezte meg Varga Ibolya, aki jelenlegi szerepköre mellett 1996 óta rendező a magyar társulatnál.  

Mureșan Petran Emanuiel Simion szerint az egész ügyet az robbantotta ki, hogy az Urmánczi Jenő által vezetett, a magyar tagozatot támogató Apropó Egyesület által a Bethlen Gábor Alaptól (BGA) megpályázott és megnyert 15 millió forint háttere tisztázatlan. Ahhoz ugyanis, hogy az Apropó a Puck nevében pályázhasson szükség lett volna egy, az igazgató által jóváhagyott szerződésre, de Petran állítása szerint egyetlen dokumentumot sem írt alá ezzel kapcsolatban. A BGA honlapján ennek ellenére az összeg felhasználására a Puck Bábszínház van megjelölve, de a vezetőségnek a rendezetlen háttér miatt nincs lehetősége elfogadni és felhasználni a pályázati pénzt. Így viszont esélyes, hogy az Apropó Egyesület vissza kell fizesse az összeget a BGA-nak, ami a bábszínház igazgatója szerint okot adhatott Urmánczinak arra, hogy megpróbáljon nyomást gyakorolni az intézményre. Petran és Varga hozzátették: a BGA-tól nyert támogatásból Urmáncziék saját projekteket akartak megvalósítani, amelyekről nem egyeztettek előzetesen a vezetőséggel.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen következmények lesznek Urmánczi Jenő munkaszerződésére vonatkozóan az ügy kapcsán, Varga Ibolya elmondta, hogy bár nem volt még ilyenre példa, de nem lehet egy szerződést ilyen egyszerűen megszüntetni. Ennek ellenére az ügy az etikai tanács elé kerül, hiszen tény, hogy Urmánczi Jenő nyilatkozatai sértik a bábszínház arculatát és az általa elhangzott vádak is eltúlzottak, igaztalanok. Varga Ibolya úgy véli, hogy az önálló magyar bábszínház igényét a kezdeményezők megfogalmazhatták volna anélkül is, hogy a jelenlegi intézménnyel szemben vádaskodásba kezdenek. „Igaz alapokra kell felépíteni egy ilyen nemes ügyet. Nekem semmi bajom nincs azzal, hogy önálló magyar bábszínházat kérnek és jeleztem is, hogy szívesen aláírnám a petíciót, de ilyen hivatkozási alappal nem tudok egyetérteni” – fogalmazott a magyar tagozat jelenlegi vezetője.

Az Urmánczi Jenő és Vadas László által elindított önálló, állami finanszírozású kolozsvári magyar bábszínház létrehozására irányuló kezdeményezésre külön kitér az RMDSZ nemrég nyilvánosságra hozott városprogramja. Erre reagálva a bábszínház igazgatója, Mureșan Petran Emanuiel Simion nyílt levélben üzent Csoma Botondnak, az RMDSZ Kolozs megyei elnökének, amelyet fel is olvasott a sajtótájékoztatón. Az igazgató „dilettánsoknak” nevezi levelében Urmánczi Jenőt és Vadas Lászlót, akik szerinte semmit nem tudnak egy intézmény vezetéséről és kezdeményezésük mögött is önös érdekek húzódnak meg. A színház igazgatója levelében bírálja Csoma Botondot, amiért nem győződött meg kellőképpen a volt tagozatvezetők vádjainak valódiságáról, és amiért nem kereste fel az ügyben a Puck Bábszínház vezetőségét a döntés meghozatala előtt.

Az intézmény igazgatója, Mureșan Petran Emanuiel Simion, kezében a bábszínház kétnyelvű kiadványaival

Megkeresésünkre Csoma Botond a hozzá intézett levélbe foglaltakra reagálva úgy fogalmazott, hogy az igazgató helyenként csúsztat, hiszen az RMDSZ elsősorban nem Urmánczi Jenőnek és Vadas Lászlónak a bábszínház vezetőségével szembeni sérelmeit karolta fel, hanem az önálló magyar bábszínház tervét. „Minket megkerestek és arra kértek bennünket, hogy támogassuk az önálló intézmény létrejöttét. Amikor megkérdeztem tőlük, hogy a magyar tagozaton belül ennek az igénynek van-e támogatottsága, azt állították, hogy van. Kollégáimmal együtt ezt vállaltuk fel, mert ezt a szándékot az RMDSZ-nek érdekvédelmi szervezetként kötelessége támogatni” – fogalmazott az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke és hozzátette, hogy nem az ő tisztje ellenőrizni az Urmánczi és Vadas által felhozott vádak valóságtartalmát.

A bábszínház igazgatójának bírálatára reagálva, miszerint az önálló bábszínház vezetését a két volt tagozatvezetőre akarják bízni, Csoma Botond kifejtette: senki nem beszélt vezetői posztokról, hiszen ezek elfoglalása versenyvizsga alapján történik és az önálló magyar bábszínház ötlete egyelőre nem is tart még abban a fázisban, amelyben a vezetőségi pozíciók elfoglalásáról lehetne beszélni. „Itt egyszerűen arról az elvi kérdésről van szó, hogy amennyiben a magyar tagozat részéről van egy ilyen igény, akkor az RMDSZ ezt felvállalja. Ennyi” – foglalta össze Csoma Botond. Azt is hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés nem a román társulat ellen irányul, hiszen a magyar bábtagozat kiválása nem venne el tőlük semmit. Arra reagálva, hogy Petran kampányfogásnak nevezte az RMDSZ részéről az önálló bábszínház felkarolásának ügyét, Csoma Botond elmondta, hogy nagyjából három hete kereste fel őket Urmánczi és Vadas az ötlettel, és ezt követően került bele a városprogramba a tervezet.

(Borítóképen a Puck Bábszínház egyik bejáratát jelző kétnyelvű tábla. Fotók: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tătaru Kolozsváron: növelik a kórházak ...
Klímasemlegessé, élhetővé tennék ...
Erdélyi online konzultáció 2020

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ