PSD-kongresszus: Ciolacu az elnök
Vissza

PSD-kongresszus: Ciolacu az elnök

Marcel Ciolacut választották elnöknek a Szociáldemokrata Párt (PSD) mai rendkívüli online kongresszusán.

Az elnöki tisztségért Marcel Ciolacu képviselő és Eugen Teodorovici szenátor szállt versenybe.

A titkos szavazáson Marcel Ciolacu 1310 szavazatot kapott, Eugen Teodorovici-ra 91-en voksoltak, 49 szavazat érvénytelen volt.

Ciolacu megnevezte a kongresszuson a párt vezető csapatát is, amelynek összetétele a következő: Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Vasile Dâncu, Mihai Tudose, Olguţa Vasilescu, Gabriel Zetea, Radu Moldovan, Daniel Băluţă, Doina Fedorovici, Victor Negrescu, Decebal Făgădău, Ionuţ Pucheanu, Dragoş Benea, Claudiu Manda, Titus Corlăţean, Laurenţiu Nistor.

Ciolacu: teljesen más hozzáállásra van szükség

Teljesen más hozzáállásra van szükség mind a párton belül, mind azon kívül - hangoztatta Marcel Ciolacu, miután a Szociáldemokrata Párt (PSD) szombati rendkívüli online kongresszusán megválasztották a párt elnökének.

„Felelősebbnek kell lennünk a románok felé, hinnünk kell egymásban, támogatnunk kell egymást, és véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy bizalmatlanságot keltünk egymás között. Én mindig betartom adott szavamat” - nyilatkozta Ciolacu a parlamentben.

Azt mondta: Paul Stănescuval együtt kilenc hónapig „türelmesen tartották az egyensúlyt a párton belül”, nem siették el a választásokat, csak azért, hogy győzzenek, és úgy véli: sikerült megtalálniuk a párt szempontjából legjobb megoldásokat, az előttük álló „két nehéz vizsga” előtt.

„A helyhatósági választások után is az ország legnagyobb pártja maradjunk”

A politikus kijelentette: A PSD célja, hogy a helyhatósági választások után is az ország legnagyobb pártja maradjon.

Szerinte ezt úgy kell elérni, hogy a PSD-nek kell a legtöbb polgármestere, megyei tanácselnöke, helyi és megyei tanácsosa legyen.Ciolacu nehéz helyzetben vette át a pártot, mert a PSD 2016-os parlamenti választási eredményhez képest elvesztette választóinak mintegy felét, jelenlegi támogatottságát 22-25 százalékra becsülik. Jelenleg ők számítanak a második legnagyobb pártnak a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) után, amelynek támogatottságát 33-35 százalékra becsülik a felmérések.

A mostani parlamentben azonban még mindig a szociáldemokraták számítanak a legnagyobb pártnak a 2016-os választási győzelmüknek köszönhetően. A PSD bizalmatlansági indítványt terjesztett be a héten a Ludovic Orban vezette liberális kisebbségi kormány ellen.

A kormány megtámadta az alkotmánybíróságon az indítványt, ezért nem lehet tudni, hogy mikor szavaznak a kormány sorsáról. Elemzők Ciolacu első nagy kihívásának az indítványt tekintik, mert ha sikerül megbuktatnia a kabinetet, új lendülettel vághatnak neki a választásoknak.

(Borítókép: Facebook)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tătaru Kolozsváron: növelik a kórházak ...
Klímasemlegessé, élhetővé tennék ...
Erdélyi online konzultáció 2020

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ