PSD: A koronavírussal kellene foglalkoznia a kormánynak; Ponta Arafatot jelölné miniszterelnöknek
Vissza

PSD: A koronavírussal kellene foglalkoznia a kormánynak; Ponta Arafatot jelölné miniszterelnöknek

Romániának a koronavírus „közvetlen veszélyével” kell szembenéznie, ideje volna, hogy a politikusok az emberek problémáival foglalkozzanak – nyilatkozta hétfőn, a Szociáldemokrata Párt (PSD) állandó tanácsának ülését követően Marcel Ciolacu, a párt ügyvivő elnöke.

Meglátása szerint jelenleg a koronavírus a „fő prioritás”, és minden politikusnak ezzel kellene foglalkoznia, a kormánynak pedig akciótervet kellene kidolgoznia a helyzet megfelelő kezelését illetően.

Az ügyvivő elnök úgy véli, a PSD kongresszusa „mellékes dolog” ahhoz képest, hogy 1,5 millió román állampolgár él Olaszországban, ahol egyre több koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak.

„Remélem, hogy a kormány megfelelő intézkedéseket hozott, még ha erről nem is tájékoztatta a közvéleményt” – fejtette ki Ciolacu az Agerpres hírügynökség szerint.

A PSD elnöke hétfőn bejelentette, hogy február 29-én tartanák a párt kongresszusát, feltéve, ha nem lesz koronavírusos megbetegedés Romániában. Ezen elnököt, öt első alelnököt, nyolc regionális alelnököt és egy főtitkárt választanak majd meg. Az Országos Állandó Tanácsba érdemeik alapján választják be a három legsikeresebb területi szervezet vezetőségét, tette hozzá a PSD ügyvivő elnöke.

Hasonlóképpen látja a helyzetet Victor Ponta is, aki szerint az egyre közeledő koronavírus-veszélyre való tekintettel Klaus Iohannis államfőnek le kellene mondania az előre hozott választások kiírásáról, és meg kellene bíznia az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjét, Raed Arafatot egy szakértői kormány alakításával.

A Pro Románia elnöke – akit az Agerpres hírügynökség idézett – szerint „katasztrofális” helyzet állhat elő a következő hetekben Romániában, mivel nagy a valószínűsége annak, hogy itt is megjelenik a koronavírus, és az országnak nincs stabil kormánya. Ponta szerint sem Victor Costache ügyvivő egészségügyi miniszternek, sem Ludovic Orban kijelölt miniszterelnöknek nincs kellő tapasztalata ahhoz, hogy hatékonyan lépjenek fel a vírus terjedésének megelőzése érdekében.

„Én szeretném, ha tisztségbe iktatnánk egy kormányt, de semmiképpen nem az Orban-kormányt, mert nincs több idő cirkuszra, bohóckodásra. Le kellene váltani Orbant, aki úgy viselkedik, mint egy bohóc. Hallhatták a mai nyilatkozatát, amelyikben azt mondta, hogy felkészültünk a koronavírus „fogadására”, de nincsen semmink”- fogalmazott Ponta az Antena 3 televízió vasárnap esti műsorában.

Az országot vezető politikusoknak most azzal kellene foglalkozniuk, hogy mi lesz az Olaszországban élő románokkal, be lehet-e őket fogadni az országba, vagy miként segíthetik a kínai importtól függő cégeket, és nem azon kellene gondolkodniuk, hogy miként buktassanak meg még két kormányt – nyomatékosította a Pro Románia elnöke. 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Intenzív osztályon a brit kormányfő, a ...
Tíz újszülöttnél mutatták ki a ...
Idén már biztosan nem lesznek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ