Pörgettyű felsősök számára
Vissza

Pörgettyű felsősök számára

A Pörgettyű anyanyelvi vetélkedő együtt nőtt a Téka Alapítvány munkatársainak azon törekvéseivel, hogy a magyar nyelv művelése ne valamiféle diáktól távoli, „emelkedett” cselekvés legyen, sem pedig a nagyvárosi elit kiváltsága, hanem olyan feladat, amely a szórványban élőt tovább- és önképzésre, nem pedig nyelvváltásra sarkallja.

A Téka Alapítvány idén is megszervezte mindhárom szintű anyanyelvi vetélkedőjét az iskola keretében, a pedagógusok segítségével. Idén román-magyar kölcsönhatás, az ebből eredő nyelvbotlások, tükörfordítások kiküszöbölése volt.

A gimnáziumi szinten négy, líceumi szinten öt csapat vetékedett. Mindkét vetélkedő a névválasztással, mint hagyományos próbával indult, a neveket a témával kellett összehangolniuk a rásztvevőknek, így születtek a népszerű „Fele apa, fele víz”, Vitézek, Erdélean, Pörgheattyű ceapat, Kürtős cozonac, Placsintárok, Kisebbségben vagyunk és a Beteag csapatnevek. Mindkét korcsoportban népszerű játék volt és vicces megoldások születtek a helységnevek románra fordításával – ugye Tekerőpatak vagy Szépkenyerűszentmárton megér egy próbálkozást…

Az interaktív táblán memóriajátékot illetve névpárosítást végeztek a versenyzők, illetve megadott szövegekből a román kölcsönszavakat keresték ki. Nagy népszerűségnek örvendtek a szituációs játékok, amelyek során megadott esetet adtak elő: széki néni vásárol a Kauflandban román feliratokat olvasva; román szomszédnak meséljük el a Felszállott a Páva vetélkedőt, illetve ösztöndíjat igénylünk a titkárságon, ahol román a titkárnő. Természetesen a helyesírási feladatlap sem maradt el, illetve a neten keringő „rom-magyar” elnevezéssel ellátott szövegnek  és irodalmi magyar szövegnek megírták a „tündi-bündi” változatát is. Az általános iskolások a János vitéz egy szakaszát fordították románra, és adták ezt elő.

Minden résztvevő kellemes emlékkel távozott, köztük az a diák is, aki idén 10. (!) alkalommal vett részt az egyébként 12. Alkalommal megszervezett vetélkedőn. Reméljük, jövőre több pedagógus ad esélyt diákainak arra, hogy együtt játszhassanak...


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ