Porcsalmi: Nem újdonság az RMDSZ-listára leadott román szavazat
Tőkés László közel 17 ezer szavazatot kapott 2007-ben a Kárpátokon túli megyékben
Tőkés László közel 17 ezer szavazatot kapott 2007-ben a Kárpátokon túli megyékben
Vissza

Porcsalmi: Nem újdonság az RMDSZ-listára leadott román szavazat

Nem az első alkalom, hogy az RMDSZ román szavazatokat kap azokban a Kárpátokon túli megyékben, ahol nincs számottevő magyar közösség – nyilatkozta Porcsalmi Bálint a Mediafaxnak. A szövetség ügyvezető elnöke azokra a felvetésekre válaszolt, amelyek furcsállják, hogy az RMDSZ-lista több ezer voksot gyűjtött be Moldvában és az ország déli megyéiben.

Porcsalmi szerint előfordulhat, hogy a román megyékben tévedésből, véletlenül pecsételtek a szövetség EP-jelöltjeire, de lehetnek protesztszavazatok is, amellyel a román pártokat büntették a választópolgárok. Az ügyvezető elnök elmondta: a vasárnapi választáson nem hivatalos adatok szerint az RMDSZ 28.065 szavazatot kapott a Kárpátokon kívüli megyékből.

„Sokan kifogásolták, hogy túl sok voksot szereztünk olyan választókörökből, ahol nem élnek magyarok. Például Teleorman megyében, ahol most vasárnap 669 szavazatot kapott az RMDSZ. Ez azonban nem jelent újdonságot, hiszen a 2007-es EP-választásokon (amikor az RMDSZ mellett Tőkés László is indult függetlenként – szerk. megj.), Tőkés és az RMDSZ összesen 674 szavazatot kapott itt”, emlékeztetett Porcsalmi.

Az ügyvezető elnök szerint tévedés a voksok számát az illető megye etnikai arányával összefüggésbe hozni, hiszen ilyen alapon az RMDSZ soha nem kaphatott volna ezekben a megyékben szavazatokat. Emlékeztetett arra is, az RMDSZ-nek Suceava, Galati, Vaslui, Konstanca, Gorj, Valcea és Mehedinti megyében is van szervezete, ezeken a vidékeken több lelkes támogatóra talált.  

Kérdésre válaszolva Porcsalmi cáfolta, hogy lett volna valamiféle egyezség az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD), vagy más román politikai alakulat között arról, hogy románok is szavazzanak az RMDSZ-listára.

Antal Árpád: Orbán romániai népszerűsége lehet az egyik ok

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szintén cáfolta, hogy valamiféle egyezség lett volna a „gyanus” román szavazatokat illetően, véleménye szerint ezek irreális forgatókönyvek, hiszen a román pártoknak legalább annyira számított minden szavazat, mint az RMDSZ-nek. Antal nem tartja kizártnak, hogy a májusban Erdélybe látogató Orbán Viktor személye iránti rokonszenv tükröződött vissza a sokak által furcsának tartott román voksokban, a magyar miniszterelnöknek több híve is van a románok között, nyilatkozta.

Adataink értelmében 2007-ben az RMDSZ 9689 szavazatot kapott a Kárpátokon túl, Tőkés László pedig még többet, 16336-ot.

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ciprian Deac a CFR 1907 gólkirálya
Walking Dead a középkorban – ...
Erőteljes, provokatív, gondolatébresztő ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ