Ponta: A Pro Románia nem szavazza meg a PNL-kormányt
Vissza

Ponta: A Pro Románia nem szavazza meg a PNL-kormányt

A Pro Románia nem fogja megszavazni a PNL-kormányt, jelentette be Victor Ponta pártelnök szerdán a Ludovic Orban kijelölt miniszterelnökkel való találkozót követően.

„Mi vagyunk az egyedüli balközép politikai alakulat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) sajnálatos módon letért erről az útról. A Pro Románia csak akkor fog támogatni bármilyen kabinetet, ha meg lesz győződve afelől, hogy az a balközép táborba tartozó választók érdekeit is szem előtt tartja - jelentette ki Ponta

A Pro Romania válasza vélhetően visszafogja Ludovic Orban derűlátását, ami kormánya jövő heti beiktatását illeti. Amint korábban írtuk, a liberálisoknak kivétel nélkül szükségük van mindazok pártok támogatására, amelyekkel összefogva megbuktatták a Dăncilă-kabinetet. A Pro Romania szavazatai hiányában a PNL-kormány nem kapja meg a beiktatáshoz szükséges szavazatszámot.

Az alkotmány előírásai nem egyértelműek arra vonatkozóan, hogy ha az Orban-kormánynak nem szavaz bizalmat a parlament, vajon másodszorra is felkérheti Iohannis ugyanazt a Ludovic Orbant kormányalakításra, vagy egy másik személy után kellene néznie. Augustin Zegrean, az Alkotmánybíróság volt elnöke a Digi24-nek úgy nyilatkozott: az alaptörvényben semmilyen tiltás nincs arra vonatkozóan, hogy ne megint Orbant kérje fel Iohannis.

A PNL arra számít, második nekifutásra csak átmegy a liberális kormány, ellenkező esetben ugyanis az államfőnek fel kell oszlatnia a parlamentet és ki kell írnia az előrehozott választásokat, amelyektől valamennyi parlamenti párt ódzkodik, hiszen egyiknek sem érdeke. Leszámítva talán a Mentsétek meg Románia Szövetséget (USR), amely folyamatosan ezt szorgalmazza. Románia elnöke azonban nem oszlathatja fel a parlamentet mandátuma utolsó félévében, erről leghamarabbb a december 21-én beiktatott új államfő dönthet.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trianon 100 – Tőkés László a ...
Újraindul a Wizz Air-járat Kolozsvárról ...
Ciolacu megfedte Iohannist a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...