Politikai gumicsont: „ledöntötte” a Maniu-szobrot, kommunista Emil Boc
Vissza

Politikai gumicsont: „ledöntötte” a Maniu-szobrot, kommunista Emil Boc

A jereváni rádió stílusában gyűrűzik immár Bukarestig a kolozsvári Iuliu Maniu szobor mondvacsinált ledöntésének ügye. Mi is történt valójában?

Szombaton több közéleti személyiség aggodalmát és felháborodását fejezte ki amiatt, hogy előzetes értesítés nélkül eltávolították talapzatáról a tanítók háza melletti Iuliu Maniu-szobrot. Szombaton este már Ludovic Orban ex-kormányfő is nyilatkozott az ügyben szentségtörésnek minősítve a Maniu-szobor buldózerrel való „ledöntését”. Emil Boc kolozsvári polgármesterről azt mondja, hogy „a szovjet tankok által hatalomra juttatott kommunisták igazi utódaként viselkedik, akik megölték vagy tönkretették mindazoknak a hazafiaknak az életét, akiknek szerepük volt Nagy-Románia megvalósításában”.

Nem esik bántódása a Maniu-szobornak, derült ki Emil Boc polgármester közleményéből. A szobrot a talapzat javítása érdekében távolították el, de megrongálódásának elkerülése érdekében szakemberek javaslatára nem szállították el, hanem a helyszínen letakarva őrzik. Hasonlóképpen jártak el a román színház előtti Eminescu és Blaga-szoborral is. (Nem tudjuk nem szóvátenni, hogy azok eltávolításakor senki sem aggódott.) Mint ismeretes, a román színház mögötti parkot és a teljes teret felújítják, a szobrok talapzatának javítása is ennek a munkálatnak a része.

Az általános felháborodást alighanem a Maniu-szobor körüli javítások időzítése váltotta ki, amely nem a legszerencsésebb, ugyanis alig néhány nap múlva lenne Iuliu Maniu halálának 70. évfordulója.

(Borítókép: Facebook)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iktatta jelöltségét Kelemen Hunor egy ...
Új légitársasággal Kolozsvárról ...
Több mint húsz hektáron égett le egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ